Sănătate mintală și bunăstare interioară în pandemie, sfaturi practice de la prof. Daniel David

1


Universitatea Babeș-Bolyai a redactat o serie de ghiduri care să ajute populația să se adapteze rapid la schimbările din jurul nostru și, în același timp, să ne păstrăm sănătatea mintală și starea de bine. Acesta vine cu sfaturi și exemple utile, spune rectorul UBB, Daniel David, într-un interviu la Via Cluj TV.

Unul dintre ghiduri se referă la  autoreglare emoțională, cognitivă și comportamentală în pandemie. ”Specialiștii universității au fost prezenți în spațiul public, pe latură de psihologie, pe latură de sănătate publică, de la începutul pandemiei. Sigur, noi am dat sfaturi și publicului, și autorităților. Am văzut, însă, că autoritățile nu le-au prea luat în seamă, în sensul că au medicalizat foarte mult întregul demers. Partea de medicină este fundamentală, de aici se pornește, sigur, în pandemie. Numai că, pe lângă sfaturile medicale ar fi trebuit să fie o componentă de psihologie prin care să ai sfaturi de psihologie în pandemie și, în același timp, să îi ajuți pe oameni să implementeze recomandările date de către medici și o componentă de comunicare, ca aceste informații să ajungă la oameni. Or, ultimele două componente chiar au lipsit, astfel încât noi am hotărât să punem împreună lucrurile pe care noi le-am spus de la începutul pandemiei, într-o manieră mai articulată, astfel încât să servească populația măcar de acum încolo”, a spus psihologul Daniel David.

Îngrijorare, nu panică și anxietate

”Autoritățile au greșit foarte mult când au ieșit și au zis să fim calmi în pandemie. Mintea umană nu reacționează cu calm. Când te confrunți cu pericole este chiar contraindicat să fii calm când ai un pericol atât de mare în față, iar mulți oameni care au reacționat absolut sănătos, cu îngrijorare, cu tristețe, cu nemulțumiri, s-au simțit oarecum invalidați, ca și cum ar fi ceva rău cu ei. Pe scurt spus, în pandemie când te confrunți cu boala, când te confrunți cu izolarea reacția sănătoasă din punct de vedere psihologic sunt îngrijorare, dar nu panică și anxietate, tristețe, dar nu depresie, nemulțumire, dar nu furie și agresivitate.

Poți ajunge la aceste emoții sănătoase având un stil de gândire rațional, nu irațional: să gândești flexibil, să ai scopurile formulate în termeni preferențiali – îți dorești să nu fie pandemie, își dorești să nu fii izolat, faci tot ce depinde de tine, accepți faptul că uneori nu poți controla lucrurile, să nu catastrofezi – oricât de rău e, nu e cel mai mare rău care ni se poate întâmpla, să ai toleranță la frustrare. Cei care gândesc într-o astfel de manieră, vor avea emoții sănătoase.

Ceilalți care gândesc că n-ar trebui să fie pandemie, nu trebuie să fiu izolat, este o catastrofă ce se întâmplă, nu pot tolera ce se întâmplă aceste lucruri, vor dezvolta depresie, panică, anxietate și agresivitate”, a explicat psihologul Daniel David.

GHID DE REGLARE COMPORTAMENTALĂ – SCHIMBAREA RUTINEI DE VIAȚĂ

În afară de componenta emoțională, mai este și componenta comportamentală. Specialiștii UBB spun că schimbarea comportamentală nu se face atât de ușor.

”Chiar dacă ne angajăm, conștient, la schimbare de comportament și spun: de săptămâna viitoare voi face sport sau de săptămâna viitoare voi mânca sănătos sau nu mai fumez. Mulți dintre noi am văzut că aceste angajamente, practic, nu se implemează și nu capătă valoare pragmatică, pentru că nu așa se fac schimbările comportamentale. Am dat un ghid cum trebuie să-ți faci orarul de pe o săptămână pe alta, cum trebuie să-i faci implementarea, cum să te ajute alții în controlul comportamentului, să îți dea un telefon să te întrebe: azi e joi, ora 12, ai făcut cele 20 de minute de sport pe care le-ai prins în orarul pe care tu ți l-ai stabilit? Așa se schimbă comportamentele. Și dacă urmăm acest ghid 2-3 săptămâni, vom vedea că aceste comportamente se vor automatiza, vor fi naturale. Este ca la școala de șoferi”, a mai spune prof. David.

GHID PSIHOLOGIC PENTRU SĂRBĂTORILE DE IARNĂ ÎN PANDEMIE

Al treilea ghid se referă la cum să ne petrecem sărbătorile într-o manieră adecvată. De obicei, sărbătorile de iarnă sunt un factor de stres în sine, pentru că vin cu pregătirea sărbătorii, mâncare vizite etc. ”Pentru a controla stresul indus de sărbători este bine să îți planifici, să îți organizezi din timp lucrurile, nu le lăsa să se desfășoare pur și simplu, de la sine. În pandemie sărbătorile pot fi mai complicate deoarece, mai ale sărbătorile legate de Crăciun, dar și cele de Anul Nou sunt, oricum sărbători de familie, și implică socializare. Ei, în pandemie va fi mai greu să ne socializăm în varianta tradițională, dar nu înseamnă că nu ne putem socializa. Putem, dacă respectăm măsurile de siguranță, putem  fi creativi, de exemplu, chiar dacă nu ne putem vedea cu părinții care, poate sunt, într-un oraș carantinat, putem să facem o conexiune online, luăm masa împreună și în timp ce mâncăm noi aici, ei acolo, discutăm online. Numai creativitatea ne limitează cum poți să folosești tehnologia pentru a întări socializarea, nu a pentru ne separa unii de alții”, a mai spus prof. Daniel David.

În nebunia sărbătorilor, dă-ți zilnic câteva minute pentru tine, să fii tu cu tine și să nu fii prins în vârtejul activităților.

E momentul, în această perioadă, să îți clarifici cele două-trei valori cardinale pe care le ai și care vrei să îți ghideze activitățile pe parcursul anului care vine. Dacă vei face comportamente congruente cu valorile respective vei avea o stare de fericire pe care noi o numim în psihologie meaningful life, o viață cu sens. Ai sentimentul că viața ta are sens. Tot în perioada asta te poți gândi să îți faci o autoanaliză, să vezi care sunt punctele tari pe care tu le ai ca om și câte comportamente congruente cu aceste puncte faci sau ai.

Găsește-ți punctele tari, planifică-ți comportamente congruente cu ele și vei avea sentimentul psihologic de ceea noi numim good life, adică viață bună. De asemenea, poate e timpul să vezi și ce e cu viața plăcută, cu pleasant life, adică vezi care sunt cele 10 comportamente care îți produc plăcere.

Stabilește-le să le știi ca atunci când ești întrebat cum te numești și cum te numești. Nu doar că le știi, măcar unul fă, în fiecare săptămână și atunci viața va fi nu doar cu sens, nu doar bună, o să fie și plăcută”, a mai spus rectorul UBB Daniel David.