Gripa și rujeola, mai periculoase în România decât coronavirusul

1

Numărul de îmbolnăviri cu gripă și rujeolă ar trebui să ne îngrijoreze mai mult decât epidemia de coronavirus, este de părere prof. univ. dr Sorin Man, directorul Secției de Pediatrie III din Cluj-Napoca.

În cazul rujeolei, o persoană bolnavă poate contamina între 12 și 16 persoane, în timp ce în cazul coronavirusului numărul e semnificativ mai mic.

Medicul spune că, cel puțin în Cluj, tratarea gripei de tip A și B este mai dificilă, în această perioadă, din cauza faptului că în farmacii se găsește tot mai greu medicamentul cel mai des prescris și considerat cel mai eficient în tratarea gripei, Tamiflu, un medicament care conține substanța activă oseltamivir. Lipsa acestui medicament din farmacii este cauzată tocmai de prescrierea intensă a acestuia, spune medicul clujean.

Dacă împotriva gripei și rujeolei există vaccinuri care le pot contracara, împotriva coronavirusului nu există, în acest moment.

Până în anul 2002, coronavirusurile erau cunoscute ca provocând răceli banale, apoi au apărut forme mai agresive de coronavirus care au provocat epidemia de SARS, care a avut o mortalitate de aproximativ 10%. În acest moment, fatalitatea în cazul coronavirusului este de 3%, potrivit medicului clujean prof. dr. Sorin Man.

Evitarea spațiilor aglomerate, purtarea măștii (care trebuie schimbată), protejarea gurii și nasului în caz de strănut sau tuse sunt doar câteva din măsurile preventive pe care oricile le poate lua.

Recent, chinezii au anunțat că pacienții infectați cu coronavirus sunt contagioși și înainte ca aceștia să manifeste simptomele bolii.

Vă invităm să aflați mai multe despre coronavirus de la prof. dr. Sorin Man, medic pediatru. El vorbește și despre cazurile de gripă din România, dar și ce de rujeolă.

CITEȘTE AICI despre o ALERTĂ DE CORONAVIRUS PE AEROPORTUL DIN CLUJ.

banner