Guvernul a decis despăgubirea fermierilor care au culturi afectate de secetă

0

Guvernul a decis să îi despăgubească pe fermierii afectați de seceta din acest an, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Cluj, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

El a precizat că, în total, fermierii au declarat calamitate 1,4 milioane de hectare de culturi, după ce, în toamna anului trecut, în România au fost cultivate 2,9 milioane de hectare de orz, ovăz, rapiță sau orzoaică.

Deja, 859.000 de hectare au fost verificate pe teren de inspectorii ministerului, iar până în 15 iunie, Ministerul Agriculturii va avea o situație exactă a pagubelor produse și a despăgubirilor care vor fi acordate, a spus ministrul Adrian Oros.

Cele mai afectate județe au fost Constanța (cu 416.000 de hectare, Tulcea (cu 126.000 de hectare) și Ialomița (cu 123.000 de hectare).

Pentru despăgubirea femierilor care au culturi afectate de secetă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne au emis un ordin comun, pentru a putea acorda aceste despăbibiri.

Ministrul Agriculturii s-a declarat dezamăgit de faptul că sistemul de irigații nu poate funcționa la capacitate maximă, pentru că multe lucrări de reabilitare sunt de proastă calitate sau nu sunt corelate cu lucrările de infrastructură secundară executate de fermieri.

Astfel, apa ajunge în realitate pe 310.000 de hectare, deși fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, afirma că sistemul de irigații este pregătit să deservească 800.000 de hectare.

Adrian Oros a declarat că, pentru refacerea sistemului de irigații, Guvernul a alocat pentru acest an suma de 238 de milioane de lei, însă a cerut ca lucrările plătite din bugetul public, pentru infrastructura primară, să fie corelate cu cele care vor fi finanțate de fermieri, pentru infrastructura secundară.

Citește și articolul Ministrul Adrian Oros: Fiecare bucată de pământ trebuie lucrată!

banner