Inspectorul școlar general Marinela Marc: Peste 50 la sută dintre dascălii clujeni acceptă vaccinul anti-COVID-19 dar există și multe temeri nejustificate

0

Peste 50 la sută dintre clujenii care lucrează în învățământul preuniversitar doresc să se vaccineze anti-COVID 19, însă multe cadre didactice au temeri în legătură cu efectele imunizării, a declarat în exclusivitate pentru Via Cluj TV inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc.

“Ieri am avut o discuție pe Zoom cu directorii unităților de învățământ și le-am transmis acest mesaj, că vaccinarea nu e obligatorie, că e o opțiune personală. Am constatat că nu sunt foarte bine informați. Nu este vorba doar de cadrele didactice, populația nu este foarte bine informată. Sunt foarte multe temeri nejustificate și nu înțeleg de ce persoanele care ar fi într-o categorie vulnerabilă, care suferă de anumite afecțiuni, alergii, nu se informează de la medicul curant, de la medicul de familie, dacă există o situație de risc cu acest vaccin.

Mi se pare de bun simț în această eră în care avem acces la informații de tot felul, cel puțin la nivelul cadrelor didactice să se poată discerne între informațiile venite din surse sigure, verificate, și fake news-urile care circulă pe diverse canale.

La începutul pandemiei, ne puneam cu toții speranța într-un vaccin, iar acum când îl avem cu titlu gratuit începem să ne îndoim de acest avantaj al vaccinării.

Eu personal mă voi vaccina chiar dacă am trecut prin această experiență și o perioadă aș avea asigurată imunitatea”, a declarat Marinela Marc.

Ea a fost internată timp de trei săptămâni la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase cu diagnosticul COVID 19.

Inspectoratul Școlar va transmite joi la Ministerul Educației un document care centralizează datele referitoare la cei care vor să se imunizeze.

Imunizarea este cu atât mai importantă cu cât în România a fost descoperită noua tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie. Aceasta este, potrivit specialiștilor, cu 70 la sută mai contagioasă și s-ar putea transmite mai ușor și la copii, potrivit oamenilor de știință. Vestea bună ar fi aceea că vaccinul asigură imunitate și față de noua tulpină.

În ceea ce privește accesul la școala online, Marinela Marc a declarat că în decembrie au fost distribuite în județul Cluj peste 4 000 de tablete achiziționate de Ministerul Educației și de Inspectoratul Școlar. Alte tablete vor fi cumpărate în urma încheierii unor parteneriate între inspectorat-școli și primării. În acest moment, mai sunt așteptate 1600 de tablete pentru a acoperi necesarul pe tot județul.

Pentru unii elevi din județul Cluj rămâne nerezolvată problema accesului la internet. Tabletele vin cu cartele SIM dar nu în fiecare localitate din județul Cluj există semnal de internet asigurat de operatorii de telefonie care au câștigat licitația MEC.

La nivel național, 237.000 de elevi nu au acces la internet, potrivit ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu. De aceea, revenirea în sălile de clasă începând din 8 februarie este o soluție, potrivit inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinele Marc.

Este și opinia deputatului PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, care a spus recent că “este absolut fezabil ca școlile să se redeschidă pe 8 februarie”.