Compania de Apă Someș derulează unul dintre cele mai importante și mai complexe proiecte din domeniul infrastructurii de apă și canalizare din România. Valoarea proiectului, cofinanțat de Uniunea Europeană, este de 355 de milioane de euro, plus TVA. La finalul proiectului, 99 la sută din populația județelor Cluj și Sălaj va avea acces la rețeaua de alimentare cu apă, iar 95 la sută la rețeaua de canalizare.
Acest proiect beneficiază de întreg sprijinul administrației publice, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar. Consiliul Județean Cluj este acționarul principal al Companiei de Apă Someș.
Proiectul Companiei de Apă Someș oferă locuitorilor celor două județe accesul la o viață decentă și civilizată, mai spune Istvan Vakar, pentru că accesul la apă curentă ține tocmai de un trai normal. Însă proiectul mai are un avantaj: apă furnizată nu este doar potabilă, ci și de o calitate foarte bună, deseori, mai bună decât cea a apei îmbuteliate, după cum reiese din studii de laborator.
Mai există un aspect: proiectul contribuie la combaterea schimbărilor climatice. Pe lângă gestiunea inteligentă a surselor de apă, proiectul presupune și reducerea consumului de energie utilizată pentru a aduce apa la robinet, datorită randamentului superior al sistemului centralizat de alimentare. De asemenea, contează foarte mult și tratarea și reciclarea apelor uzate, care, purificate, sunt redate naturii. Astfel, poluarea este redusă, iar impactul schimbărilor climatice este redus.
Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: