banner

SONDAJ IRES: Klaus Iohannis 67.1%, Viorica Dăncilă 32.9%

0

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie a făcut publice și datele exit-poll-ului cu estimările valabile la ora 21.00. Datele colectate arată că Iohannis a strâns 67,1% din voturi, în timp ce contracandidata Viorica Dăncilă a fost votată de 32,9% dintre cei veniți la urne.

Exit poll-ul dat publicității de IRES la ora 21.00 indică o victorie clară a candidatului susținut de PNL. Potrivit estimărilor valabile la ora 20.00, Klaus Iohannis a obținut 66.5 la sută din voturi iar Viorica Dăncilă 33.5 procente.

Suplimentar față de estimările bazate pe datele culese de la secțiile de vot de pe teritoriul României, predicțiile prezentate iau în calcul un model statistic de redistribuire a voturilor din diaspora, arata IRES.

Până la ora 20.00 au votat peste 9 milioane de români (49,71%). Numărul voturilor exprimate în diaspora se apropie de un milion.

La Cluj, prezența la vot a fost de peste 62,06 %. Doar județul Ilfov e în fața Clujului la nivel național, cu 68,58 %. O secție de votare din Cluj (141) a rămas fără buletine de vot și a fost întreruptă votarea până au adus fost buletine suplimentare.

Incidente la vot

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a declarat că nu au fost înregistrate incidente deosebite sau situații grave care să afecteze procesul de vot.

Potrivit centralizării de la acest moment, de la deschiderea procesului de votare au fost înregistrate 182 de sesizări de contravenții sau infracțiuni electorale. În urma verificărilor, peste 50 la sută dintre sesizări nu s-au confirmat

Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în București și în județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu și Olt.

Efectivele MAI au aplicat 17 amenzi în valoare de 16.200 de lei, precum și 16 avertismente scrise.

De asemenea, sunt în cercetare 25 de posibile infracțiuni, printre care coruperea alegătorilor, violarea confidențialității votului, fraudă la vot, vot multiplu, acces ilegal la un sistem informatic.

Polițiștii din Mangalia au sancționat cu avertisment un bărbat care a continuat propaganda electorală în mediul online.

În Brăila, a fost întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele unui bărbat în vârstă de 68 de ani, angajat al primăriei care s-a deplasat cu microbuzul instituției având afișate două postere electorale.

De asemenea, bărbatul a fost amendat cu 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale.

Polițiștii din județul Gorj efectuează cercetări față de o femeie și un bărbat care au depus cerere pentru a vota cu urna mobilă în numele unor rude mai în vârstă, semnând în fals cererile cu numele acestora.

În baza cererilor, persoanele în vârstă și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

În județul Bacău, un bărbat a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că sfătuia alegătorii să voteze un anumit candidat.

În județul Prahova, s-a întocmit dosar penal pentru vot multiplu pe numele unui membru al biroului electoral al unei secții de votare.

Acesta a votat pe listele suplimentare la secția de votare unde își desfășura activitatea, iar ulterior s-a prezentat și la secția unde era arondat de drept. Cercetările continuă sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.

În județul Olt, se fac cercetări după ce la o secție de votare s-a prezentat o persoană care în evidențele de stare civilă figura ca fiind decedată.

Polițiștii din Sibiu fac verificări ca urmare a unei sesizări cu privire la faptul că o persoană a votat de două ori.

Și în județul Mehedinți, poliţiştii au deschis dosar penal pentru fraudă pe numele unui bărbat, de 50 de ani care a votat în două secţii de pe raza judeţului.

La o secție din municipiul Iași a fost nevoie de intervenția jandarmilor după ce o femeie ar fi agresat un membru al biroului electoral al secției de votare. Femeia a fost internată la Institutul de Psihiatrie Socola.

banner