ISTORIA SECRETĂ A CLUJULUI: 21 de manuscrise medievale, ascunse în coperțile unor cărți tipărite acum sute de ani

1

Un fragment fabulos de ”istorie secretă a Clujului” este expus în aceste zile la parterul Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca. Este vorba de 21 de fragmente de codex-uri medievale, care au fost ”ascunse” în coperțile unor cărți tipărite în perioada Reformei protestante.

Codex-urile respective erau manuscrise catolice, redactate în limba latină, unele cu ilustrații excepțional de frumoase, realizate pe pergament. În perioada Reformei, unele dintre aceste codex-uri au fost ”maculate”, pentru a utiliza un termen propus de profesorul universitar Adrian Papahagi, cel care conduce echipa de cercetători care a realizat descoperirea lor.

Practic, pagini întregi din codex-urile scrise pe pergament au fost decupate. Pergamentul a fost apoi utilizat pentru a înveli coperțile unor cărți tipărite pentru uzul credincioșilor protestanți, însă și pentru cărți editate și tipărite pentru credincioșii catolici.

Unele dintre aceste volume au fost tipărite în mari centre europene de cultură, precum Basel ori Cracovia. Altele au fost tipărite la Cluj. Unele dintre volume au ajuns în bibliotecile unor personalități precum Timotei Cipariu.

Recent, cu ajutorul unei finanțări oferite de Guvernul Norvegiei, echipa de cercetători coordonată de profesorul Adrian Papahagi a început să restaureze vechile tipărituri din colecția Bibliotecii Academiei Române din Cluj. Atunci când au ajuns la coperți, cercetătorii au descoperit o adevărată comoară: fragmentele din codex-urile medievale.

Este vorba mai ales de cărți liturgice. Există și imnuri religioase consemnate pe paginile din pergamente redescoperite, care au prins din nou viață cu ajutorul unor muzicieni din Budapesta.

Există peste 100 de fragmente de codex-uri redescoperite la Cluj. 21 dintre ele au fost restaurate și sunt expuse, timp de două luni, astfel încât pot fi admirate de cei pasionați de cultură.

banner