IVERMECTINA: Bună la câine, de ce nu și la om? ANSVSA: Poate avea consecințe grave asupra sănătății umane

0

BUNĂ LA CÂINI, DE CE NU ȘI LA OM? Știrea că Mihai de la 3 Sud Est ar fi supraviețuit COVID 19 datorită unui tratament cu Ivermectină, medicament de uz veterinar folosit împotriva paraziților (omoară puricii și tratează scabia) a băgat în alertă lumea medicală din România și a dat speranțe unora dintre pacienții care caută alternative la schemele de tratament din spitale sau celor care cred că vaccinurile au cipuri și refuză să se imunizeze. Medicii recomandă să NU vă tratați cu Ivermectină pentru că medicamentul nu a fost testat pe oameni, însă alte voci, greu de ignorat de către cei disperați, aflați în ATI, spun că medicamentul ucide coronavirusul în 48 de ore.

La noi, în România, atât medicii umani cât și cei veterinari atrag atenția că tratamentul cu Ivermectină este ca o ruletă rusească: nu știi niciodată dacă ucide doar virusul. În plus, a fost testat doar pe animale și nu este aprobat oficial.

Ivermectina, folosită de un medic român în America

Peste ocean, în America, medicul român Ion Alexie, șeful secției de boli infecțioase al unui spital din Las Vegas, este de altă părere.

Dr Alexie spune că folosește el însuși Ivermectina în scop profilactic dar și pentru a-și salva pacienții și că mulți alți dintre colegii săi fac acelașiu lucru.

Alexie a declarat pentru Antena 3 că l-a tratat prin telefon pe solistul de la 3 Sud Est căruia i-a indicat să ia Ivermectină și o cantitate suplimentară de steroizi.

Dr. Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, a declarat însă la Antena 3 că, recomandând medicamentul, medicul Ion Alexia are cel puțin o problemă de etică.

Dr. Rafila spune că Autoritatea de Reglementare a Medicamentului din SUA nu a recomandat medicamentul pentru uz uman și că în caz de deces al vreunui pacient tratat cu Ivermectină poate să intervină, în plus față de problema de etică, și acuzația de malpraxis.

Mihai, 3 Sud Est: “Aveam șanse la viață undeva la 5%”

Mihai Budeanu de la 3 Sud Est crede că fără tratamentul care i-a fost prescris de Ion Alexie șansele sale de supraviețuire ar fi fost mult mai mici.

„Am avut o perioada în care era să plec din această lume. Am fost la limită. Respiram din ce în ce mai greu. Într-o zi dificilă, am chemat salvarea, m-a luat, m-a dus la Medgidia.

A trebuit să ajung la o secție de ATI urgent. Oxigenul scăzuse la un nivel undeva de 50%. Doctorii au spus că am scăpat printr-un miracol. Aveam șanse la viață undeva la 5%.

Doctorul Ion Alexie mi-a furnizat protocolul de tratament folosit în Vegas, acela cu plasmă și niște medicamente; tratamentul clasic care se ia în acest caz.

Am stat trei săptămâni la ATI, apoi am trecut pe Interne și am mai stat puțin”, a povestit cântărețul la ”Vorbește lumea”, de la Pro TV.

ANSVSA: Poate avea consecințe grave la oameni

Ivermectina (20-30 lei cutia) se găsește în farmaciile veterinare însă românii au epuizat deja stocurile, spre disperarea medicilor care se tem de ce e mai rău în cazul în care lumea va lua medicamentul cu pumnul.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor susține că, în prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale.

Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect.

“În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice.

Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

Recomandările Colegiului Medicilor Veterinari din România

Redăm recomandările emise de către Colegiul Medicilor Veterinari din România referitoare la prescrierea, comercializarea, eliberarea și utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină, în contextul pandemiei COVID-19:

Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor;

Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeana a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente pentru produse medicinale de uz uman;

Produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic;

Medicii veterinari utilizează doar modelul unic, ca imprimat cu regim special, al formularului de prescripţie medicală necesar pentru eliberarea produselor medicinale veterinare prevăzut în legislaţie;

La prescrierea produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor pe bază de ivermectină, medicii veterinari trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar;

Medicul veterinar este obligat să prescrie doar cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcție de specia animalului, greutatea, doza şi durata tratamentului;

În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, inclusiv ecvidee, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare care trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat;

În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină la animale, în cadrul unităţilor de asistenţă medical-veterinară, la sediu sau în condiţii de teren, medicul veterinar consemneză activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente, iar în cazul animalelor de la care se obţin alimente notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de aşteptare;

Utilizarea altor formulare pentru prescrierea produselor medicinale veterinare, în afara celor prevăzute în legislatie, precum şi eliberarea fără prescripţie medicală a produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor care conțin ivermectină, atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate;

Comercializarea produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină se realizează numai prin farmacii veterinare şi depozite farmaceutice veterinare autorizate sanitar veterinar, conform prevederilor legale în vigoare.

Studiu: Ivermectina ucide virusul în 48 de ore

Ivermectina a oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, arată un studiu publicat în revista Antiviral Research, potrivit medichub.ro.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume şi ucide virusul în 48 de ore.

Testele vor trebui realizate și pe oameni

„Am descoperit că chiar şi o singură doză ar putea înlătura, în esenţă, tot ARN-ul viral în 48 de ore şi că chiar şi la 24 de ore a existat o reducere cu adevărat semnificativă”, a spus dr. Kylie Wagstaff, de la Monash Biomedicine Discovery Institute.

Acesta a avertizat însă că testele efectuate în studiu au fost in vitro şi că următoarele teste vor trebui realizate la oameni.

„Ivermectina este foarte folosită şi este considerată un medicament sigur. Trebuie să ne dăm seama acum dacă doza pe care o putem utiliza la om va fi eficientă – acesta este următorul pas”, a spus dr. Wagstaff.

În timp ce în America Latină medicamentul este considerat a fi un “leac miraculos” anti-Covid, OMS şi autoritatea SUA pentru medicamente, FDA, avertizează faţă de acest tratament. Pentru a avea certitudine că preparatul este cu adevărat un remediu indicat persoanelor infectate cu coronavirus, atrag atenţia experţii, e nevoie de teste suplimentare, potrivit dw.com.

“Front Line COVID-19 Critical Care Alliance”, în schimb, o asociaţie a medicilor specializaţi în terapia intensivă, a ajuns, în urma evaluării rezultatelor unor studii clinice, la concluzia că medicamentul slăbeşte evoluţia bolii şi amplifică procesul de vindecare la persoanele cu forme uşoare sau medii.

Iar în ce priveşte formele grave, preparatul nu ar mai face necesară spitalizarea pacienţilor şi ar reduce mortalitatea.

Terapia Cluj ar dona 50 000 de doze statului român

CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, a anunțat la Antena 3 că vrea să doneze statului român 50.000 de tablete de Ivermectină.

“Noi am studiat situația din Statele Unite, cele două studii, vedem că există tot mai multă receptivitate față de acest produs, nu există studii clinice suficiente, există studii randomizate și studii observaționale, dar nu sunt suficiente în acest moment, dar dacă este nevoie putem să aducem și cantități de Ivermectină.

Ivermectina din comerț, ironic sau nu, este de uz veterinar, dar cred că nu se mai găsește nici aceasta”, a spus Dragoș Damian, în exclusivitate la Sinteza zilei.

Urmărește și

Specialist USAMV: NU folosiți medicamente veterinare pentru tratamente la om!