Jocurile Olimpice de Iarnă 2022 de la Beijing au început

2

Jocurile Olimpice de iarnă se vor desfășura între 4 și 20 februarie, la Beijing. Din cauza pandemiei, Jocurile Olimpice de iarnă se desfăşoară într-o “bulă închisă”, cu concurenţii şi personalul olimpic stând la distanță de spectatori.

Actorul de filme de arte marţiale Jackie Chan, originar din Hong Kong, care a participat şi la ştafeta din 2008, la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, a fost unul dintre purtătorii torţei olimpice. Totuşi, competiţiile vor avea parte de un public restrâns, selectat înainte. Jocurile Olimpice de iarnă pot fi urmărite în România la TVR și Eurosport.

Delegaţia României a pierdut trei oameni, exact înainte plecării spre China. Testele pentru COVID-19 au însemnat nişte surprize foarte neplăcute pentru un sportiv şi doi oameni din zona tehnică. Spre deosebire de Jocurile Olimpice de Vară, în care România are un palmares impresionant, cu un total de 309 medalii (90 de aur, 97 de argint şi 122 de bronz), fiind pe locul 20 în ierarhia naţiunilor, la cele de Iarnă, tricolorii nu contează.

România a fost prezentă la 21 din cele 23 de ediţii, însă a cucerit o singură medalie. Vorbim despre bronzul câştigat de Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, în proba de bob două persoane, la JO 1968, la Grenoble. Acum, la Beijing 2022, delegaţia tricoloră ar fi trebuit să aibă 22 de sportivi, însă săritorul Sorin Mitrofan a fost depistat cu COVID-19, la ultima testare, la Izvorani, şi a ratat plecarea din ţară. La fel de ghinionişti au fost şi antrenorul Florin Spulber, dar şi serviceman-ul Adrian Comănescu. Şi aceştia au ratat JO 2022, după ce au avut rezultate pozitive la testele pentru COVID-19.