Județele cu rată mică de vaccinare vor fi cel mai afectate de valul 4 al pandemiei

0

Valul 4 al pandemiei de COVID-19 va lovi mai puternic în județele unde procentul de vaccinați este mai mic, spune profesorul de sănătate publică din cadrul UBB Cluj, Răzvan Cherecheș. El mai spune, în interviul acordat Via Cluj TV, că dacă până în primăvară nu reușim să dezvoltăm o imunutate de grup, șansa este să nu o mai atingem niciodată. Vezi ce spune specialistul și despre cei nevaccinați care vor să participe la evenimente publice: E ca și cum ai intra în colectivitate cu mitraliera sau cu coasa – ești un pericol public. 

”Vom avea cu siguranță un val patru. Este sezonalitatea virusului, nu doar pentru SarsCov2. Toate virusuile respiratorii, în perioadă de toamnă-iarnă din cauză că vremea e mai rece și petrecem noi, oamenii mai mult timp în case (virusul nu are o relație cu temperatura, are legătură cu faptul că respirăm unii peste ceilalți), feresterele sunt mai puțin timp deschise, ventilația e mai proastă. Și asta înseamnă, inevitabil că crește riscul de infectare”, a spus Răzvan Cherecheș la Via Cluj TV.

Valul patru va lovi mai puternic în județele unde procentul de vaccinați este mai mic. Din nefericire pentru noi toți varianta Delta, cea din India este semnificativ mai infecțioasă, deci ne aștemtăm din toamnă să avem o creștere semnificativă a numpărului de cazuri. Vedeți că deja, în Marea Britanie a început să crească numărul de cazuri. (…) Șansa pentru județul Cluj este să creștem cât de mult procentul de vaccinați în oraș și în județ. Cu cât va fi mai mare de vaccinați, dacă reușim să trecem de un 50% valul va fi semnificativ mai mic. În județele unde este 20% acolo va loci semnificativ și împlicit vor fi și restricții în zona respectivă.

Este necesară a treia doză de vaccin?

”Aici sunt două scenarii: scenariul optimist, în care începe valul patru din toamnă și oamenii se sperie, se duc și se vaccinează și se ajunge în iara-primăvara viitoare la imunitatea de grup, caz în care transmiterea virusului scade semnificativ (…) mai e și scenariul realist, mai ales datorită tulpinii Delta, în care nu vom ajunge la imunitatea de grup până în primpvară și e probabil ca în primăvara viitoare să înceapă să nu mai avem imunitate cei care ne-am vaccinat în această primăvară, caz în care va fi necesar să administrăm o a treia doză, ca un boost pentru imunitate care, iarăși, nu știm cât timp durează, trebuie să urmărim studiile care se desfășoară.

Când atingem imunitatea de grup?

Dacă nu ajungem în primăvară la imunitatea de grup, asta înseamnă că nu vom reuși să ajungem vreodată să ajungem la această imunitate, este de părere profesorul Răzvan Cherecheș. ”Aceasta este fereastra noastră de oportunitate. Dacă nu reușim, probabil în următorii câțiva ani tot așa o vom ține: primăvara vom începe să ne relaxăm, peste vară va fi ca acum, cu rate mici și în toamnă va începe să crească din nou rata de incidență, vor fi restricții în funcție de zone, cu vaccinare disponibilă tot timpul anului.