Juriul tinerilor francofoni la TIFF, ediția de pandemie

0

La ediția de anul acesta a TIFF, organizată în condiții restrictive, din cauza pandemiei de coronavirus, nu a lipsit deja tradiționala competiție a filmelor jurizate de tineri francofoni.

Patru studente la Litere, pasionate de cinema au jurizat la TIFF 6 filme în limba franceză, o experiență de neuitat, spun juratele.

Paula Szilagi, Daria Ichim, Raluca Morozan și Denisa Dragomir, cele patru membre ale tânprului juriu francofon de la TIFF au avut privilegiul, anul acesta, de a avea un mentor special: pe Corina Șuteu, critic de teatru, manager cultural, expert în politici culturale și, nu în ultimul rând, fost ministru al Culturii, în Guvernul Cioloș.

”E destul de greu să spunem că ele cu adevărat operează un act de jurizare în sensul tradițional, clasic. Ce le-am învățat este că acesta este un extraordinar exercițiu de privire și de evaluare a experienței artistice, dintr-o perspectivă în care ele trebuie să își auto genereze criterii de judecată și în funcție de propriul lor bagaj estetic”, a declarat pentru RFI Corina Șuteu.

Care este miza acestei competiții care sâmbătă va acorda Premiului Juriului Tinerilor Francofoni, în cadrul galei de închidere a TIFF, spune Raluca Mateiu, coordonatorul juriului, responsabil de cultură și comunicare la Institutul Francez din Cluj-Napoca.

”Premiului juriului de tineri francofoni TV5 Monde, Institutul Francez din România și RFI România constă în achiziționarea drepturilor de difuzare a filmului câștigător pentru difuzarea ulterioară în România, în cinematografe, sperăm, dacă acestea se vor deschide”, a spus Raluca Mateiu.

Filmul care a deschis ediția TIFF de anul acesta a fost comedia franceza La Belle Epoque, peliculă aflat, și ea, în competiția Juriului Tinerilor Francofoni. Chiar dacă a fost o ediția mai specială, din cauza restricțiilor impuse de măsurile de siguranță anti-virale, festivalul și-a păstrat principalele secțiuni.

În cadrul Zilelor Filmului Românesc au fost proiectate 7 filme în premieră la TIFF. De asemenea, secțiunea Focus Italia a fost dedicată regizorului Federico Fellini, într-o retrospectivă realizată la 100 de ani de la naștera sa.

Tot o comedie franceză, una premiată cu Ursul de Argint la Berlin, va închide TIFF 2020 în Piața Unirii Open Air duminică, 9 august: Effacer l’historique/ Delete History, cel mai nou film de Benoît Delépine și Gustave Kervern. Victimele internetului declară război giganților tehnologici în comedia savuroasă care surprinde efectele bulversante ale digitalizării asupra vieții cotidiene a celor trecuți de vârsta a doua. Trei vecini dintr-un oraș de provincie, fiecare sabotat în felul lui de o lume care te ia prin surprindere, sunt deciși să elibereze omenirea de sub dictatura digitală.