Lanț uman în jurul copacilor din centrul Clujului – cetățenii se opun tăierii lor

0
Foto: Dumitru Cornel Vilcu / Facebook

Cu ocazia lucrărilor de reamenajare din centrul Clujului, de pe străzile Universității, respectiv Kogălniceanu, patrimoniul natural al orașului se află, de la o vreme, sub asediu continuu. Este vorba despre decizia Primăriei Cluj-Napoca de a reloca arborii bărâni, dar sănătoși, care oxigenează și înfrumusețează zona. Soluția Primăriei, care nu apare proiectul de reamenajare prezentat public, nu asigură protecția celor 29 de arbori în vârstă, a căror rădăcini au fost deja expuse datorită lucrărilor de renovare, dar nici a celor care vor fi plantați în locul lor.

Foto: Dumitru Cornel Vilcu / Facebook

Datorită schimbărilor climatice și a proastei gestionări a spațiilor verzi, există riscul ca arborii tineri să nu prindă rădăcini în pământ sau să se usuce la puțin timp după plantare. Decizia Primăriei a stârnit indignare în rândul publicului clujean, de aceea săptămâna trecută a fost înaintată o petiție în acest sens, iar în ultimele zile mai mulți oameni s-au adunat la intersecția străzilor Universității și Kogălniceanu ca să „stea de pază” la copaci.

De asemenea, pentru a semnala arborii care se află în pericol, cetățenii implicați au lipit pe  trunc mesaje precum „COPAC CONDAMNAT: PREA TEI”, „COPAC CONDAMNAT: PREA CA-N PĂDURE” sau „COPAC CONDAMNAT: PREA RAMIFICAT”.

Au fost strânse peste 3.500 de semnături

„Solicităm reprezentanților Primăriei Municipiului Cluj-Napoca să găsească de urgență o soluție pentru păstrarea, în bune condiții, a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității pe amplasamentul lor actual, iar, pe termen lung, să gândească politici pentru prezervarea și îmbogățirea patrimoniului natural al orașului”, este descrierea campaniei Declic, inițiată de Anca Hațiegan.

Primăria anunță o dezbatere publică

În replică la acțiunile cetățenilor, Primăria Cluj-Napoca a anunțat o dezbatere publică care va avea loc în Sala de Sticlă a Primăriei, respectiv online, luni, 10 iulie, de la ora 18:00.

„Proiectanții lucrării și firma constructoare vor prezenta soluțiile urbanistice avizate, iar toți cei interesați sunt invitați să își exprime punctele de vedere cu privire la acest subiect”, au comunicat reprezentanții Primăriei.

VEZI ȘI:

Acțiune de igienizare a lacului Tarnița – Este nevoie de 120 de voluntari pentru a forma echipe pe uscat și apă

Cât costă o faptă bună? Matei Miko spune cum Clubul Rotary a dotat și renovat Oncopediatria de la Cluj

Nou amplasament pentru un târg de Crăciun și patinoar la Cluj – vezi lucrările de modernizare a platoului de la Sala Sporturilor

 

 

 

 

banner