Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, prezent la UMF ”Iuliu Hațieganu”

0

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca l-a primit în vizită pe laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, prof. dr. Aaron Ciechanover, medic, biochimist și profesor emerit al Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Prof. dr. Aaron Ciechanover a susținut o prezentare despre cercetarea translațională în oncologie și hematologie și a prezentat proiectul de cercetare exploratorie derulat împreună cu echipa Centrului de Cercetare pentru Medicină Avansată MedFUTURE, în colaborare cu Departamentul de Hematologie din cadrul Facultății de Medicină.

Evenimentul l-a avut ca invitati și pe prof. dr. Tudor Ciuleanu, coordonatorul Departamentului de Oncologie medicală al Facultății de Medicină, prof. dr. Mihnea Zdrenghea, coordonatorul Departamentului de Hematologie și dr. Ciprian Tomuleasa, cercetător științific și medic primar hematolog. Ei au prezentat impactul clinic al cercetării domnului profesor Ciechanover.

 

Cercetarea care i-a adus Premiul Nobel

Prof. dr. Aaron Ciechanover a primit în 2004, Premiul Nobel pentru Chimie.

”Un proces important în celulele noastre este producerea de proteine. Dar proteinele trebuie de asemenea descompuse. La începutul anilor 1980, Aaron Ciechanover, Avram Hershko și Irwin Rose au arătat că o singură proteină, ubiquitina, are o misiune specială în acest context. Când este timpul ca o proteină să fie descompusă, o moleculă de ubiquitină se atașează de proteină. Molecula de ubiquitină servește ca o cheie care intră într-un proteazom, un complex proteic care împarte proteina în bucăți mai mici. Acestea pot fi folosite în construcția altor substanțe din celulă”, acesta este motivul pentru care profesorul israelian a fost onorat cu distinsul premiu pentru știință.

banner