Lecția coronavirusului: Cum ne putem proteja producătorii locali de alimente

0

Criza coronavirusului a pus în evidență, încă o dată, dependența pieței românești de importurile de alimente. Calculele realizate de ministru Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, arată că, de exemplu, România produce doar 35 la sută din carnea de porc pe care o consumă. Autoritățile fac eforturi pentru a asigura aprovizionarea cu alimente a românilor, astfel încât nimeni să nu sufere de foame. Însă acest context arată nevoie de a-i proteja pe producătorii locali de alimente. Cum putem face acest lucru? Cosmin Moldovan, conducătorul grupului Moldovan Carmangerie, oferă câteva idei.

El afirmă, în emisiunea Business Cafe, moderată de Claudiu Pădurean, că pesta porcină a avut un impact foarte mare asupra fermelor care cresc porci. O soluție pentru a susține producția locală de alimente este integrarea activităților. Grupul condus de Cosmin Moldovan are activități de agricultură, de zootehnie, de prelucrare a cărnii și de distribuție, prin magazinele proprii.

Cosmin Moldovan afirmă că, în anul 2019, ar fi vrut să cumpere sută la sută din carnea pe care o rpcesează colegii săi de la ferme românești. Însă nu a reușit, pentru că pesta porcină a decimat porcii din fermele românești. În acest context, el a fost nevoit să recurgă la importuri din Belgia.

Pe lângă acest lucru, sectorul producției de alimente și cel al procesării se confruntă și cu criza forței de muncă, ce persistă chiar și în noul context.

Criza coronavirsului aduce și o provocare nouă. Magazinele grupului Moldovan Carmangerie sunt la datorie în fiecare zi. Însă, pentru a se proteja de coronavirus, au nevoie de măști chirurgicale. Acestea nu mai ajung la ei, din cauza crizei generale de materiale de protecție. Toate măștile disponibile se îndreaptă spre personalul medical, cel mai expus. Iar această situație readuce în discuție producția locală: probabil, dacă România ar fi avut suficienți producători interni de echipamente medicale, ar fi fost suficiente măști chirurgicale pentru toată lumea, atât pentru personalul medical, cât și pentru cel din magazinele alimentare.

banner