Leonard Horvath: Care sunt rădăcinile istorice ale conflictului dintre Israel și Hamas

0

Orientul Mijlociu este sfâșiat de un conflict care a provocat până acum peste 10.000 de victime. Conflictul a fost provocat de atacul comis de organizația teroristă Hamas asupra Israelului în data de 7 octombrie. Însă rădăcinile acestui conflict sunt mult mai vechi, spune istoricul Leonard Horvath, cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Arabii palestinieni spun că întregul conflict a fost provocat de modul în care a fost fondat Statul Israel în 1948. Însă prezența evreilor în Țara Sfântă datează cu multă vreme înainte de venirea arabilor.

Conflictul a provocat suferințe care nu pot fi descrise în cuvinte, însă nu trebuie să uităm că terorismul asumat de unele organizații musulmane este cauza primară a acestor suferințe. Acest lucru nu înseamnă că trebuie pus semnul egalității între Islam și terorism sau între arabi și terorism și nici că Israelul are dreptul de a provoca suferință nevinovaților. De aceea, cea mai bună soluție pentru Orient este o pace întemeiată pe dreptate, mai spune Leonard Horvath, prezent la România Via Cluj.


banner