Scapă România de MCV? Intră în Schengen? – Mihnea Stoica estimează care sunt șansele României

0

România a primit o veste bună. Comisia Europeană a anunțat că va renunța la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin intermediul căruia era monitorizată independența Justiției din România. Acest anunț vine în contextul în care diplomația românească încearcă să obțină aderarea României la Spațiul Schengen, în ciuda rezervelor exprimate de state precum Olanda, Suedia sau Austria.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost creat ad-hoc pentru a stimula reformele din Justiție, în contextul aderării României la Uniunea Europeană. Între timp, Comisia Europeană a creat un mecanism de monitorizare a respectării regulilor statului de drept în toate țările membre, spune Mihnea Stoica, reprezentant al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Decizia Comisiei Europene de a renunța la MCV merită să fie salutată. Ea poate fi considerată deopotrivă o strategie a Comisiei Europene de a dezarma acele state care se opun aderării României la Spațiul Schengen pe motivul presupuselor probleme din Justiție, însă poate fi și un premiu de consolare pentru că, după cum declara chiar azi președintele României, Klaus Iohannis, discuția decisivă pentru aderarea României la Spațiul Schengen ar putea fi amânată câteva luni.

Ce trebuie să facă România pentru a-și spori șansele, aflați din emisiunea România Via Cluj.