Liceul din Cluj unde Guns N’ Roses și Metallica sună pe post de clopoțel

0

Un liceu confesional din Cluj a renunțat la clasicul clopoțel care anunță începutul și sfârșitul orelor de curs și l-a înlocuit cu…muzică rock. Este vorba despre Liceul Unitarian „János Zsigmond”, unde sistemul de sonorizare clasic, cu sonerie, a fost înlocuit cu boxe din care răsună acorduri din Metallica și Guns N’ Roses. Ideea aparține directorului adjunct al liceului clujean, la rândul său, un pasionat de muzică.

”Don’t cry” le cântă Guns N’ Roses elevilor de la Liceul Unitarian din Cluj, atunci când încep orele, iar ”Northing else matters” (un cover după Metallica) atunci se termină. Ideea de a înlocui vechiul clopoțel cu sunete mai plăcute nu este una nouă, în liceul clujean. De 15 de ani nu mai sună clopoțelul clasic, pe coridoarele și în clasele Liceului Unitarian. Acest sunet venit din comunism a fost înlocuit cu un sistem sonor care redă de la muzică clasică, tradițională până la cea rock.

Muzica salvează vieți

”Am decis să schimbăm pe un sistem digital, polifonic. E ca și cum ai avea un telefon smart, dar e un server, e un sistem cu 27 de boxe peste tot în clădire, unde la sunatul afară sau sunatul înăuntru se aude o melodie faină, care dă un vibe pozitiv celor 850 de copii și 70 de profesori care lucrează în clădire. De 15 ani, viața noastră este altfel. Noi în fiecare an sau la șase luni putem schimba jingle-ul, putem schimba melodia. E primul an în care ne-am decis să punem muzică rock”, spune Solymosi Zsolt, directorul adjunct al Liceului Unitarian clujean.

Elevii liceului spun că este mult mai plăcut să își închieie sau înceapă orele în acorduri muzicale decât la semnalul unei sonerii clasice.

Sistemul de sonorizare al școlii este folosit și pentru a-i chema pe elevi în curtea școlii, în caz de urgență, deoarece sistemul funcționează chiar dacă este pană de curent. Elevii școlii clujene sunt antrenați, o dată pe an, să răspundă la acest semnal pentru evacuarea de urgență.

VEZI ȘI:

Bacalaureat 2023: Absolvenții de liceu din Cluj, pe podium în clasamentul național

 

banner