LINIȘTEA dinaintea OMICRON: CUM putem evita repetarea dezastrului din valul 4? INVITAT profesorul Patriciu Achimaș Cadariu

1

România este singura țară din Uniunea Europeană aflată în prezent în scenariul verde însă profesorul clujean Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, spune că nu e timp de pierdut și că trebuie să ne pregătim de valul cinci: “Au fost epidemiologi care în primăvară spuneau că pandemia se va încheia până la vara. Între timp, avem 20 000 de noi morți în valul 4”, spune chirurgul de la Institutul de Oncologie din Cluj.

Lucrurile nu stau în realitate bine nici acum, la o analiză comparativă: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări – arata o analiza facuta de Newsweek.ro.

Iar în valul 4 am avut vârfuri de 25.000 infectări și 700 de decese. Majoritatea pacienților COVID români, internați în spital cu forme grave, erau nevaccinați și au decedat într-un procent ridicat. În ciuda acestui fapt, campania de vaccinare a intrat din nou în impas. Luni, 13 decembrie, am avut 6.312 de români imunizați cu doza 1.

Tulpina OMICRON provoacă un val de infectări în Europa de Vest iar de acolo vin acasă mii de români pentru a-și petrece sărbătorile de iarnă. Greu de presupus că măsuri precum carantinarea va opri răspândirea noii tulpine, care oricum este deja aici.

Ce ar fi de făcut? În al 12-lea ceas, oficialii români intensifică campania de vaccinare și vedem apeluri inclusiv în limba romani.

“Numărul de paturi ATI ar putea fi înmulțit dar ce te faci că nu ai resurse umane? Acolo e limitarea noastră ca stat. Trebuie să stabilim cât putem duce.

Dacă dorim să transformăm toate paturile de terapie în paturi pentru pacienți Covid, cu sacrificarea tuturor celorlalte patologii, nu avem decât să ne comportăm exact ca și până acum.

Dar daca vrem să facem altceva, punem la punct partea de ATI, creștem calitatea pe terapie intensivă, ne aprovizionăm cu medicamentele necesare și,
în paralel, insistăm pe vaccinare și respectarea normelor de distanțare fizică, pe respectarea măsurilor de igienă și pe purtarea măștii. Nu văd ce altceva am putea face.

Loc de petreceri va fi mai mult după ce vom scăpa de această pandemie”, a spus deputatul și medicul Patriciu Achimaș-Cadariu. Toate detaliile, în emisiune.