LIVE Primarul Emil Boc semnează primele contracte pentru metroul și trenul metropolitan

1


Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că semnează azi contractele de prefezabilitate și de fezabilitate pentru construirea metroului și trenului metropolitan. Primarul a afirmat că aceste proiecte au rolul de fluidiza traficul rutier și de a favoriza mobilitatea urbană sustenabilă.

În cadrul unui eveniment transmis live de Via Cluj TV, Emil Boc a declarat că, pentru a reduce costurile, pe anumite porțiuni, cum ar fi cea dintre Cluj-Napoca și Forești, metroul va fi unul de suprafață.

Metroul va avea două etape: prima de la Florești la Podul IRA, iar cea de-a doua etapă va fi din Gilău în Florești. Metroul se va intersecta cu trenul metropolitan la Podul IRA. De asemenea, vor fi puncte în care metroul și trenul metropolitan se vor intersecta cu viitoarea centură de ocolire a Clujului, care va fi construită în regim de autostradă.

Valoarea estimată a fost de 55,2 de milioane de lei. În urma licitației, prețul de adjudecare este de 35,9 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Primarul a anunțat și termenele asumate prin contract pentru executarea contractului. Este vorba de 14 luni pentru predarea documentației trenului metropolitan și de 26 de luni pentru predarea documentației pentru metrou.

După predarea documentației, va fi organizată o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Valoarea totală a proiectului reprezentat de metrou și tren metropolitan este de peste un miliard de euro. Banii vor proveni din fonduri europene, fonduri naționale, fonduri locale, precum și fonduri private.

 

banner