Piața forței de muncă își revine: sunt căutați muncitori în construcții, femei de serviciu și ambalatori

0

Forța de muncă necalificată este la mare căutare în județul Cluj. Au apărut și firme care oferă cursuri pentru cei care au terminat doar învățământul primar, pentru ca și aceștia să aibă posibilitatea să se încadreze în muncă, unde să dobândească o calificare.

Este vorba despre femei de serviciu, dar și despre ambalatori de diferite produse. Află mai multe despre dinamica pieței forței de muncă de la Ana Maria Chiciudean, director executiv AJOFM Cluj.

”Chiar și în pandemie, județul Cluj a avut o piață a forței de muncă oarecum atipică, în sensul în care no am fost într-o căutare constantă de forță de muncă, atât calificată, cât și necalificată. Se pare că forța de muncă necalificată este, în momentul de față, la mare căutare. Asta, pe deoparte pentru că apar în județul Cluj investiții, dar pe de altă parte pentru că sunt furnizori de formare autorizați care realizează cursuri specifice nivelului 1. Ca să ma exprim pe nivelul tuturor, mă refer la posibilitatea persoanelor care au finalizat învățământul primar să se încadreze în muncă și să dobândească o calificare. Asta este o premieră la nivelul județului Cluj”, a explicat Ana Maria Chiciudean, director executiv al AJOFM Cluj.

În acest moment, sunt disponibile două cursuri de calificare din domeniul serviciilor: femeie de serviciu și ambalator de produse. Mai există și cursuri de calificare în domeniul agricol.

Persoanele pot obține diplome de calificare în aceste domenii.

Investiții în județul Cluj sunt anunțate în domeniul construcțiilor și în domeniul producției de componente auto.

De asemenea, sunt locuri de muncă vacante în domeniul producției, în zona parcurilor industriale Gherla-Dej, în Cluj-Napoca și în Câmpia Turzii. ”Pentru aceste zone recrutăm forță de muncă cu prioritate necalificată, dar și persoane care beneficiază de șomaj indemnizat.

IT-iștii, în continuare căutați

Clujul este, în continuare, în căutare i de personal înalt calificat pentru domeniul tehnologiei informației. Directorul AJOFM Cluj a precizat că, în acest caz, marile companii de IT au semnat parteneriate cu universitățile clujene care pregătesc viitori angajați din IT, pe care îi recrutează încă de pe băncile facultăților.

banner