Maramureș plai cu flori, mândru ești în sărbători – Descoperă România via Wens!

0

Istorie dăltuită în lemn, legende și povești cu miros de fân proaspăt cosit, o mocăniță, dar și un cui, unde se agață harta României. Pe scurt, te invităm în Maramureș. Pregătește-te, începe România via Wens.

Intrarea în Maramureșul istoric o vom face prin Valea Izei. Hotarul care desparte județele Bistrița-Năsăud de Maramureș este străjuit de o impunătoare poartă maramureșeană. În acest ținut se află peste o sută de biserici de lemn care fac parte din patrimoniul național, iar opt dintre ele, considerate cele mai frumoase, au fost înscrise în Patrimoniul Universal UNESCO. Prima cu care ne întâlnim este Biserica de lemn Sfântul Nicolae a Nistoreștilor, datată din anul 1680 din Săliștea de Sus.

Vezi Muzeul Țărăncii Române

În Dragomirești vom descoperi un muzeu unic în România, Muzeul Țărăncii Române. Acesta este singurul muzeu din țară dedicat exclusiv femeii din mediul rural. În Bogdan Vodă descoperim biserica de lemn Sfântul Nicolae din Cuhea, construită în anul 1718, dar și statuia voievodului Bogdan Vodă.

Ajungem apoi în comuna Ieud. Aceasta comuna, care in anii comunismului se afla pe podiumul ratei natalității din țara noastră, a dat patrimoniului Mondial UNESCO una dintre cele mai frumoase biserici, Ieud Deal, cu hramul “Nașterea Maicii Domnului“.

Bârsana este următoarea noastră oprire. Pe hotarul uneia dintre cele mai mari comune de pe Valea Izei se află o altă biserică din patrimoniul UNESCO. Biserica de lemn din Bârsana, care datează din anul 1720.  Supranumit Agapia Maramureșului, ansamblul monahal de la Barsana atrage, prin frumusețea lui, mii de turisti anual.

Unde se agață harta în cui?

Ajungem și la Sighetu Marmației. Primul pe care-l vom vizita este și cel mai impresionant. Memorialul Victimelor Comunismului sau Memorialul Durerii este un muzeu amenajat în clădirea fostei închisori, construită în anul 1897. Muzeul are 48 de celule, fiecare dedicată unui episod al represiunii comuniste. La Sighet merită vîzute și Muzeul Satului Maramureșean, poziționat într-un cadru natural de poveste, Muzeul Culturii Evreiești sau Casa Memorială Elie Wiesel sau Muzeul de Istorie și Etnografie a Maramuresului, Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”. Și nu pleca din Sighet până nu îți faci o poză lângă cuiul din centrul orașului în care, simbolic, e agățată a harta României.

Mai departe, îți mai recomandăm să vezi și biserica de lemn Sfântul Nicolae din Joseni. În biserica găsim expusă o cămașă de zale despre care se spune ca i-a aparținut lui Pintea Viteazul, dar şi un steag al lui Francisc Rákóczi al II-lea, în oastea căruia a luptat și haiducul român.

Nu rata nici satul Breb, extrem de frumos și foarte bine conservat, motiv pentru care, in anul 2015 National Geographic Traveler a clasificat zona Maramuresului in Top 20 destinatii de vizitat.

De la Breb vom merge spre Valea Marei, la Desești. Aici ne întâmpină un alt monument din patrimoniu universal UNESCO. Construita in anul 1770, Biserica de lemn din Desești are hramul Sfanta Parascheva.

Minunea Lacului Albastru

Despărțirea de Maramureșul istoric se face prin Pasul Gutin sau Pasul lui Pintea, cu șoseaua lui spectaculoasă. Ultimul popas al călătoriei noastre este în orașul Baia Sprie. La poalele munților Gutâi, pe un drum care trece prin liziera pădurii, vom descoperi aria naturala protejata Lacul Albastru. Acesta este singurul lac din lume care își schimba culoarea în funcție de lumină și de oamenii care înoata în apele sale.

Te invităm să descoperi și alte locuri spectaculoase din România pentru că frumusețea lor NU este dora în ochii privitorului. Descoperă România via Wens.