Maratonul Istoriei la Cluj-Napoca – elevii și cercetătorii vor prezenta jocuri de rol și scene pentru cunoașterea istoriei

0

Maratonul Istoriei este o manifestare educațională care va aduce împreună cercetători științifici, elevi, studenți și seniori din județul Cluj. Evenimentul cultural-istoric urmărește să stimuleze în rândul elevilor și studenților sentimentele civice și de aprecierea față de valorile naționale, în contextul aniversării a o sută de ani de la Constituția României din 1923. Evenimentul se va desfășura marți, 30 mai 2023.

În activitățile educaționale vor fi implicați peste 400 de participanți, elevi din unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca: Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca, Colegiul Ortodox Mitropolitul „Nicolae Colan” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca, Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, dar și din mediul rural: Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus. Acestora li se adaugă studenți ai Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, precum și elevi ai Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca.

Participanții vor fi implicați în activitățile tematice, prelegerile și prezentările cuprinse în agenda evenimentelor, coordonate de cercetători științifici de la Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca și de la Centrul de Studii Transilvane ale Academiei Române. La rândul lor, elevii, coordonați de către profesorii de istorie, vor prezenta diverse materiale, jocuri de rol, scenete etc., prin intermediul cărora manifestă preocuparea pentru studierea și cunoașterea istoriei.

Maraton de tip ștafetă

Maratonul istoriei va avea formatul unei ștafete: în fiecare interval orar, câte un grup diferit de elevi, studenți sau seniori se va întâlni cu cercetători de la institutele menționate. Cercetătorii vor vorbi despre activitatea lor timp de 15 minute. Ulterior, elevii participanți, într-un interval de 25 minute, își vor prezenta activitățile pregătite.

Ideea acestui eveniment s-a născut din dorința de a sensibiliza tinerele generații față de valorile morale și spirituale oferite de cunoașterea istoriei naționale, pentru a stimula interesul acestora față de conținuturile prezentate și discutate, evidențiind valoarea Constituției pentru asigurarea, garantarea și susținerea statului de drept.

Activitățile sunt dedicate iubitorilor istoriei și se vor desfășura în intervalul orar 8:30-22:30 în Sala de conferințe, din clădirea Academiei Române (str. M. Kogălniceanu nr. 12-14, Cluj-Napoca).

VEZI ȘI:

Viitorii studenți la UMF „Iuliu Hațieganu” și-au testat cunoștințele la simularea examenului de admitere

VIDEO: Absolvenții UMF Cluj și-au luat la revedere de la anii de studenție, prin mult așteptatele serenade

150 de ani de istorie, alături de Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca – Iată expozițiile care te vor întoarce în timp

 

 

 

banner