Măsurile fiscale ale Guvernului Ciolacu vor ologi industria IT

0

Măsurile fiscale promovate de Guvernul Ciolacu stârnesc critici unanime. Eliminarea facilităților pentru industria IT ar putea ologi acest sector economic, care produce 7 la sută din Produsul Intern Brut cu doar 220.000 de angajați.

Practic, eliminarea facilităților fiscale de care se bucură această industrie înseamnă că România va deveni a doua cea mai scumpă piață din regiune pentru outsourcing, după Polonia. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că multe dintre companiile IT se vor muta în alte țări, precum Republica Moldova, spun specialiștii în domeniu.

În contextul în care criticile împotriva Guvernului Marcel Ciolacu se întețesc, la Cluj, în cadrul Untold, a avut loc un forum dedicat inovării, la care a participat și ministrul PSD al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan. El a încercat să sugereze că vina pentru aceste măsuri aparține PNL, partid care gestionează Ministerul Finanțelor.

La rândul său, organizatorul forumului, deputatul PNL, Sabin Sărmaș, care provine, la rândul său, din industria IT, și-a exprimat dezacordul față de propunerilor promovate de Guvern, în contextul în care industria IT se confruntă cu amenințările generate de apariția inteligenței artificiale, iar piețele din America de Nord și Europa sunt zdruncinate. Pe de altă parte, deputatul USR, Viorel Băltărețu a criticat direct aceste măsuri fiscale, pe care le consideră total inadecvate.

Critici dure au fost formulate și de reprezentanții clusterelor Transilvania IT, Bianca Muntean, și Cluj IT, Andrei Kelemen. Mai multe detalii, în reportajul următor:

 

banner