Matei Ioachimescu va cânta la Muzeul Național de Istorie

0

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) va găzdui un concert aparte. Este vorba de spectacolul inSuflu, al renumitului flautist Matei Ioachimescu, alături de Romanian Flute Ensemble, potrivit ClujToday.ro.

Matei Ioachimescu este cunoscut publicului clujean din diverse alte proiecte muzicale, caracterizate printr-un stil propriu de a aborda flautul, iar în anul 2018, Matei Ioachimescu a fost găzduit pentru prima dată de MNIT, cu proiectul ”Origins”. Acum, revine cu inSuflu, care face parte dintr-o serie de concerte ale proiectului “Flute Lab” și prezentate într-un turneu național care cuprinde opt orașe.

Solist internațional, binecunoscut pentru prezența sa scenică electrizantă, Matei Ioachimescu va prezenta publicului un program spectaculos, construit în jurul virtuozității și al lumilor sonore magice.  Alături de Matei Ioachimescu se va afla The Romanian Flute Ensemble, format din studenți remarcabili ai Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara (Tabea Bebeșelea, Iulia Lupaș, Alexandra Mahu, Miriam Tohătan, Romina Onișor și Bogdan Preda), un ansamblu tânăr care se face deja remarcat la festivaluri internaționale. The Romanian Flute Ensemble își propune să combine genuri muzicale diferite, de la muzica barocului la muzică de film și muzică cultă contemporană, într-o formulă instrumentală inedită: o mini orchestră formată din toată familia de flaute moderne – de la flautul bas la piculină. Publicul prezent la concertele “inSuflu” va avea privilegiul de a asculta în primă audiție și lucrările compuse special pentru acest eveniment de compozitori de primă mărime din generația tânără, precum Gabriel Mălăncioiu, Ciprian Pop, George Păiș și Alin Chelărescu.

Pe lângă seria de concerte, o componentă cheie a  proiectului “Flute Lab” este de a descoperi și încuraja tinere talente din România.

Spectacolul de miercuri, 22 martie, de la ora 19.00, va fi completat de proiecții reprezentând imagini din filme vechi, completate cu grafică modernă.

Prețul unui bilet este de 50 de lei și se poate achiziționa de pe www.eventbook.ro. Ca de obicei, MNIT oferă posibilitatea vizitării expozițiilor pe baza acestui bilet, până la finalul lunii.

Flautistul Matei Ioachimescu susține  o  activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru proiecte cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene importante precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat “Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste  două  instrumente. În postura de solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Electric, Romanian Rhapsody și La Vida Loca – proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia, care a adus în Martie 2019 albumul cu același nume lansat la casa de discuri ViennArt. Pentru  activitatea   sa   intensă   și  calitatea   înaltă   a proiectelor   susținute,  i-a fost încredințat titlul de “Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flautul la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.