Pe meleagurile lui Brâncuși – propunere de weekend prelungit

0

Ce au în comun sculpturile lui Brâncuși, Peștera Muierii, Transalpina și biserica de la Densuș? Un minunat traseu de weekend, pe care vă invităm să îl urmați. Haideți să descoperiți România via Wens!

Bun venit la Târgu Jiu, ‘orașul lui Brancuși’, cel care a făcut ‘piatra să cânte pentru omenire’. Porniți la pas spre Parcul Central, care găzduiește cel mai important obiectiv turistic al orașului și anume Ansamblul sculptural sau Ansamblul Monumental Calea Eroilor. Acestea reprezintă un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial și este compus din

Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit. Pentru a-l înțelege mai bine pe Brâncuși, vă recomandăm și o vizită la Hobița, locul de naștere a faimosului sculptor, situat nu departe de Targu Jiu, la aproximativ 24km. În Hobița, la tot pasul, Brâncuși a avut repere pentru meseria sa de-o viață, de la casele frumos împodobite, la biserica veche de lemn și cimitirul satului, cu troițele și crucile înflorate.

Casa memorială este muzeu județean și monument de arhitectură populară.

Colecția muzeului cuprinde fotografii, albume, documente, carți, scrisori care reflectă momente din viața și activitatea lui Constantin Brâncuși.

Părăsim cu melancolie locurile lui Brâncuși și ne îndreptăm spre meleaguri mioritice, înspre Novaci. Veche așezare pastorală olteneasca de la poalele Masivului Parâng, Novaci este un veritabil muzeu al satului tradițional românesc. Casele gorjene cu cerdac și gospodăriile gen cetate se îmbină armonios cu natura locului. Dintre obiectivele turistice din Novaci amintim:

Biserica din lemn cu hramul „Sfantul Dumitru” (sec. 18), Biserica din zid construită în 1936, Rezervația Parâng-Novaci, Pădurea de molid  și cea de fag de la Macaria sau Transalpina sau Drumul Regelui, cea mai înaltă și mai pitorească șosea din România.

Următoarea oprire o facem la Peștera Muierii, sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre râul Galbenul. În timpuri

străvechi, peștera a adapostit în timpul războaielor, copii și femei, de unde i-a rămas și numele. Este prima peșteră electrificată din Romania.

Ne continuam drumul și ajungem la Mănăstirea Plovragi, dar și la Peștera Polovragi din apropiere. Se spune că Zamolxe ar fi locuit în această peștera. O piatră în formă de tron este denumită astăzi scaunul lui Zamolxe.

Părăsim meleagurile gorjene și ne îndreptăm spre casă. Dacă traseul nostru este prin Țara Hațegului, este musai o oprire la Densuș, unde se afla una dintre cele mai vechi biserici de piatră din țară. Cu o înfățișare stranie, biserica este construită din placi de piatră provenită din Ulpia Traiana Sarmisegetuza, capitala Daciei Romane.

Dacă te-au convins poveștile acestor locuri, te invităm să descoperi și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens.