Memorie vie: Un laureat al Premiului Nobel, deportat de naziști din Sighetu Marmației

0

Una dintre cele mai cutremurătoare istorii personale legate de Holocaustul petrecut pe actualul teritoriu al României este cea a lui Elie Wiesel. Este vorba de un scriitor și jurnalist născut în Sighetu Marmației, în anul 1928, în Regatul României. Elie Wiesel a fost reprezentantul unei familii evreiești din orașul maramureșean. Împreună cu membrii familiei sale, a fost victimă a naziștilor. Elie Wiesel a supraviețuit ororilor din lagărul de la Auschwitz și a devenit unul dintre cei mai importanți luptători pentru drepturile omului și împotriva rasismului.

În anul 1940, Transilvania de Nord, inclusiv Sighetul Marmației, a fost cedată Ungariei. În anul 1944, naziștii au adus la putere în Ungaria Partidul Crucilor cu Săgeți, care promova ideea exterminării evreilor. Drept urmare, în mai și iunie 1944, evreii din Transilvania de Nord au fost adunați în trenuri de vite și deportați la Auschwitz. Acest lucru s-a întâmplat și cu familia lui Elie Wiesel, unde adolescentul evreu i-a fost tatuat infamul număr A 7713. În loc de ființă umană, era considerat de naziști un simplu număr.

Mama și sora cea mică a lui Elie Wiesel au fost ucise imedat. El și tatăl său au fost supuși unui regim nemilos, care era bazat pe teroare, bătăi, umilințe, foame și tortură. În cele din urmă, tatăl lui Elie Wiesel a fost și el ucis.

După de Elie Wiesel a fost eliberat de armata americană, a decis să se stabilească în Occident, după ce și-a regăsit două surori, salvate ca prin miracol. A trăit în Franța și în Statele Unite ale Americii. A devenit unul dintre cei mai cunoscuți activiști pentru drepturile omului. În anul 1986, a devenit laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Este, deocamdată, singura persoană născută în România care a obținut această distincție. Elie Wiesel s-a stins din viață în anul 2016. Amintirea sa este păstrată în micul muzeu amenajat în care a în care a copilărit, în Sighetu Marmației.


banner