România are o șansă istorică: în următorii ani, să accelereze procesul de transformare digitală și să recupereze decalajele față de celelalte țări ale Uniunii Europene. Potrivit studiilor realizate de Eurostat, România se află pe ultimul loc din cele 27 de state membre la capitolul digitalizare. Însă, acum, procesul de digitalizare este favorizat de doi factori: apetitul populației pentru tehnologie și banii europeni alocați României. Pentru transformarea digitală, prin PNRR, România are la dispoziție 1.817.000.000 de euro, spune omul de afaceri Mihai Fărcaș, unul dintre specialiștii în domeniu.
Mihai Fărcaș este fondatorul companiei Expert IT, care și-a asumat drept misiune susținerea transformării digitale. El crede că există patru mari beneficii ale digitalizării: creșterea competitivității, reducerea costurilor, crearea de noi oportunități de afaceri și de dezvoltare economică și creșterea calității vieții. Însă, spune Mihai Fărcaș, există și unele riscuri presupuse de acest proces, de aceea nu trebuie neglijate elemente esențiale, precum asigurarea securității cibernetice.
Procesul de transformare digitală va influența în mod pozitiv întreaga societate, mai spune fondatorul companiei Expert IT. Mihai Fărcaș crede că digitalizarea va fi impulsionată mai ales de echipele care au acumulat deja experiență în domeniu, prin realizarea unor implementări de succes. Altfel, pot să apară riscuri, inclusiv în administrație. Principalul risc este reprezentat este de transferarea birocrației în mediul on-line, în loc de simplificarea proceselor, mai spune Mihai Fărcaș.
Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: