Mii de oameni FĂRĂ MASCĂ înghesuiți în fața scenelor la UNTOLD

1

Mii de oameni fără mască se înghesuie în aceste zile în fața scenelor la UNTOLD.  Susținător al festivalului, Emil Boc și soția sa au fost suprinși și ei fără mască la festival de către reporterul Stiri de Cluj.

Imaginile de la Untold cu zecile de mii de oameni fără mască și înghesuiți în fața scenelor ar putea fi coșmarul oricărui epidemiolog. De ce? Chiar dacă au certificat Digital UE COVID-19, persoanele vaccinate pot fi infectate, asimptomatice și pot transmite virusul, potrivit specialiștilor. Iar la Untold se poate intra și cu certificat Digital UE COVID-19.

CNSU a stabilit că activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție.

Prefectul de Cluj, TASNÁDI István-Szilárd, a declarat pentru Via Cluj TV că “masca este obligatorie la orice festival public, indiferent de numărul participanților”, însă norma de care spune el pare să aibă în aceste zile valoare de moft.

86 de sancțiuni

“Organele de ordine publică sancționează în cazul în care se constată vreo încălcare. Ieri au fost aplicate 86 de sancțiuni“, a precizat prefectul referindu-se la prima zi a festivalului. Zi în care au participat la Untold 56 000 de oameni. Oare au fost amenzi de circul

Peste 2 000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați și trebuie să se asigure că sunt respectate măsurile de siguranță pentru a face din Untold “cel mai sigur loc public din România”, așa cum și-au propus organizatorii. Nu e, însă, clar ce-au păzit polițiștii și jandarmii.

Întrebat cine va răspunde dacă numărul cazurilor de COVID 19 va crește accelerat la Cluj, TASNÁDI István-Szilárd a răspuns că “așa cum s-a procedat de fiecare dată, inclusiv în cazul evenimentelor private, răspunderea este a organizatorului“.

“Eu am avut un mesaj clar cu ocazia organizării, la fel și celelalte instituții. Cum se respectă, organele abilitate trebuie să se ocupe“, a mai subliniat prefectul de Cluj.

Bune intenții

Edy Chereji, directorul de Comunicare UNTOL, a declarat înainte de festival că masca este obligatorie la UNTOLD și că oamenii le vor primi dacă nu le au, informează stiridecluj.ro.

”Noi ca organizatori avem obligația de a permite accesul la intrarea în festival doar persoanelor care poartă mască. În cazul în care nu au mască, vom avea pregătite măști, să le putem oferi la intrare.

Mai apoi, în tot perimetrul festivalului vom avea mesaje prin care vom îndruma oamenii să poarte această mască. Bineînțeles că mai departe fiecare individ e responsabil“, a declarat Edy Chereji înainte de Untold, potrivit aceleiași surse. Ce păzesc în acest caz polițiștii și jandarmii? 

Organizatorii UNTOLD au informat încă de la început că accesul la festival se face exclusiv în baza Certificatului Digital UE COVID-19 sau a testării rapide în centrele medicale acreditate UNTOLD.

14 infectați nu au mai ajuns la Untold

Joi, 9 septembrie, din toate cele peste 6600 de persoane testate la cele 28 de centre medicale din întreaga țară, acreditate UNTOLD, 14 persoane au fost depistate pozitiv cu virusul COVID-19.

Toate cele 14 persoane depistate pozitiv în centrele medicale nu s-au mai deplasat spre zona festivalului și au urmat protocolul medical prestabilit de autorități.