Ministerul Educației pregătește o modificare a ordinului pentru elevii de a VIII-a și a XII-a

0

Autoritățile iau în considerare modificarea ordinului care îi împiedică pe elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să vină la școală în scenariul roșu. Declarația aparține inspectorul școlar general al județului Cluj, Marinela Marc.

”Analiza se face la Ministerul Sănătății, nici măcar la Ministerul Educației nu este această decizie. L-am auzit și pe domnul ministru exprimându-se pe acest subiect în spațiul public, zilele trecute.

Am înțeles că se ia în calcul o variantă de a modifica ordinul pentru a veni și acești elevi din clasele terminale, indiferent de rata incidenței.

O să vedem care sunt soluțiile care sunt propuse la nivelul Ministerului Sănătății și a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Presiunea a fost foarte mare la grădinițe și la nivelul primar, unde sunt copii care nu pot sta nesupravegheați acasă sau neasistați tehnic pentru a lucra pe platforme și ei vin indiferent de rata incidenței cazurilor de infectare.

Este greu de luat o decizie, dar cu siguranță trebuie făcut ceva pentru acești copii, pentru că îi așteaptă examene, nu avem niciun indicator vizavi de nivelul lor de pregătire, chiar dacă ministerul a modificat programele de examen, au fost reduse conținuturi, dar și știm de la ce pronim, nu s-a făcut o diagnoză a nivelului de pregătire și e foarte greu să găsești niște măsuri, să iei niște decizii care să poată fi aplicate la nivelul întregii țări, pentru c nici măcar la nivelul unei școli, între două clase paralele care au profesori diferiți la clasă nu poți să știi dacă nivelul copiilor este același. Nu poți cu atât mai mult la nivelul unui județ, iar unei unei țări este foarte greu”, a spus inspectorul școlar general Marinela Marcu.

”Este și îngrijorarea mea de când a început școala, cum se pregătesc acești copii, dificultatea de a estima nivelul lor de cunoștințe și de competențe, chiar dacă municipiul Cluj-Napoca s-au desfășurat activități de învățare online și copiii au avut cu toții acces la platformele de învățare. (…) Din păcate nu avem ce să facem pentru că acest indicator – rată de incidenței de îmbolnăvire este cel care reglementează, în principal, modificarea de scenarii și trebuie să așteptăm și să sperăm că respectăm masuri în continuare și că vor scădea. Ați văzut că într-o singură zi a fost sub 3, dar doar în acea zi, pentru că făcându-se mai multe teste, după weekend, rata a crescut destul de mult peste 3”, a precizat Marinela Marc.

Află cum s-a desfășurat prima săptămână de școală față-în-față, din semestrul doi, care sunt îngrijorările părinților cu privire la elevii de a VIII-a și a XII-a și cât de des se vor schimba scenariile din școlile din județul Cluj de la Marinela Marc, inspector școlar general al ISJ Cluj.