Ministerul Sportului, Eduard Novak, a lansat „Strategia Națională pentru Sport” – Află ce obiective are

0

Ministrul Sportului, Eduard Novák, a prezentat azi, la sediul Prezidiului Executiv al UDMR din Cluj, proiectul noii Strategii Naționale pentru Sport. Strategia a fost elaborată împreună cu reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, în urma unui proces de consultare amplu, în care peste 445 de persoane, reprezentând 375 de entități centrale și locale, au avut posibilitatea de a trimite puncte de vedere.

“Documentul, care urmează să fie adoptat prin hotărâre de guvern, vizează relansarea sportului românesc în următorii 10 ani. Strategia Națională pentru Sport vizează sportul din școli, sportul de masă și sportul de performanță. În toate cele trei domenii, România stă foarte prost. În școli, există doar două ore de sport pe săptămână, ceea ce înseamnă ca România se află pe primul loc în Europa la capitolul obezitate.

În următorii 10 ani, copiii trebuie să ajungă să facă sport în fiecare zi, adică orele de sport să fie completate cu activități sportive extrașcolare. În privința sportului de masă, doar 5 la sută din populația României face sport în mod regulat. Obiectivul este ca, în 10 – 15 ani, 30 la sută din populație să facă sport în mod regulat, iar acest obiectiv trebuie susținut prin dezvoltarea infrastructurii. În domeniul sportului de performanță, obiectivul este ca România să ajungă, în 2032, să obțină din nou 15 – 20 de medalii la sporturile olimpice” spune ministrul Eduard Novák.

Pentru a atinge aceste obiective, Ministerul Sportului dorește să schimbe modul de finanțare a cluburilor sportive. În prezent, cei mai mulți bani din bugetul ministerului sunt folosiți pentru a administra cele 400 de baze sportive pe care le are în proprietate, precum și pentru a plăti salariile angajaților cluburilor care aparțin de diferite structuri publice. Ministrul Eduard Novák dorește ca aceste cluburi să devină private, iar finanțările să fie asigurate prin intermediul federațiilor. În plus, cluburile vor putea atrage subvenții de la autoritățile locale, precum și sponsorizări din mediul privat.

Care sunt obiectivele?

Factorii strategici cheie, respectiv pilonii de dezvoltare ai Strategiei Naționale pentru Sport, sunt: sportul comunitar, sportul în educație și sportul de performanță. Printre cele 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate în decurs de 10 ani, se află:

•Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție, care au adus performanțe României

•Crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, predictibil, axat în special pe aceste sporturi prioritare

•Descentralizarea structurilor și bazelor sportive din structurile de stat

•Finanțarea federațiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice și Paralimpice, dar și cu obiective intermediare

•Crerea unui sistem în care sportivii de perfomanță să se poată antrena în cele mai bune conditii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelență sau olimpice (6 de vara și 3 de iarnă), care vor putea funcționa pentru sporturile prioritare si voi fi independente.

•Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare

•Investiții prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activități, pentru a da viață bazelor sportive

•Elaborarea sistemul de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului

•Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor și să asigure stabilitate

•Crearea unui sistem în care foștii sportivi de performanță să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.

Pentru mai multe detalii, vizionați clipul următor:


banner