Numărul cazurilor de COVID-19 creşte alarmant – Se revine la raportarea zilnică a îmbolnăvirilor

0

Ne apropiem de un nou val de coronavirus. De la zi la zi crește numărul infectărilor cu COVID-19 și al persoanelor care necesită internare, iar ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că centrele de testare COVID vor fi redeschise.

În ultimele două săptămâni numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 s-a triplat, această situație dovedind că al șaselea val al pandemiei lovește România mai devreme decât ne-am fi așteptat. Autoritățile au raportat luni, 11 iulie, pentru ultima săptămână, aproape 15.000 de cazuri de COVID, astfel că vârful valului 6 ar putea fi atins la începutul lunii august.

În condiţiile în care numărul cazurilor de COVID-19 creşte alarmant, demarţi, 12 iulie, se revine la raportarea zilnică a îmbolnăvirilor. În plus, ministrul sănătății Alexandru Rafila a cerut spitalelor să reactiveze planurile de rezilienţă pentru COVID-19. Acest lucru înseamnă că spitalele care au renunțat la circuitele pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2 trebuie să le refacă.

„Din fericire, nu sunt cazuri grave”

Ministrul Rafila afirmă însă că, deși România trece printr-un moment de creştere rapidă a cazurilor de coronavirus, asta nu pune probleme asupra sistemului de sănătate. De altfel, toate ţările se confruntă cu tendinţe de creştere. Ministrul a mai declarat că această creştere a infectărilor este cauzată de subvarianta Omicron BA5, care este contagioasă şi afectează şi persoanele vaccinate, şi pe cele trecute prin boală. Rafila a estimat că la începutul lunii august s-ar putea ajunge la 10.000-12.000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi, acesta fiind scenariul pesimist.

„Această creştere săptămânală practic dublează, de la săptămână la săptămână, numărul de cazuri. Avem deja două astfel de săptămâni consecutive – arată un trend ascendent, care, probabil, sper şi din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, s-ar putea ca să dureze circa 4-5 săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, dacă vreţi, răceli banale, sigur, sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare a unităţilor sanitare cu persoane care au nevoie de asistenţă medicală de acest tip.

La ATI sunt relativ puţine cazuri, la ultima raportare aveam 52 de cazuri la terapie intensivă, faţă de circa 1.800 capacitate de a trata aceşti pacienţi. Nu ne îngrijorează în acest moment şi ceea ce vedem că se întâmplă şi în alte ţări probabil se va întâmpla şi în România. Cazurile vor fi numeroase, important este că nu vor fi grave şi pot fi tratate printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic, eventual antiviral, dacă există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”, a afirmat Alexandru Rafila.

„Recomandăm masca la interior”

„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în weekend, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital”, a mai declarat ministrul sănătății.