O nouă centură rutieră în zona metropolitană: Chinteni – Apahida

0

Zona metropolitană a Clujului va avea o nouă centură rutieră, pe traseul Chinteni – Apahida. Noua centură va fi construită pe traseul Săliștea Veche – Deuș – Pădureni – Feiurdeni – Câmpenești – centura Apahidei. Anunțul a fost făcut de primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, în cadrul conferinței Cluj Metropola, organizată de Via Cluj TV.

Lucia Suciu a mai precizat că noua centură rutieră va fi finanțată de Ministerul Transporturilor și de Ministerul Dezvoltării Regionale. Primarul comunei Chinteni a adăugat că demersurile pentru expropriere vor începe în curând. Proiectul va fi gestionat de o asociere de dezvoltare intercomunitară formată din comunele Chinteni și Apahida.

De asemenea, administrația locală din Chinteni ar dori să conecteze această centură și cu Autostrada Transilvania la Sânpaul, cu ajutorul unei bretele rutiere care ar urma să fie construită în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj, dacă administrația județeană va accepta această propunere. Lucia Suciu a declarat că această investiție este absolut necesară, deoarece există riscul real al apariției unor blocaje rutiere, după ce vor fi date în folosință clădirile proiectului Cluj Innovation Park.

De asemenea, investiția ar fi necesară și datorită creșterii accentuate a numărului locuitorilor Chinteniului. Astfel, dacă în anul 2.000, comuna avea 2.700 de locuitori, în anul 2010 numărul lor ajunsese la 3.165 de locuitori, potrivit datelor oficiale ale recensământului, iar în prezent numărul lor a urcat la aproape 7.000, potrivit unei statistici realizate de angajații Primăriei. Lucia Suciu este de părere că Chinteniul va rămâne o destinație interesantă pentru cei care vor să evite aglomerația urbană și a adăugat că această comună va rămâne una fără blocuri, în condițiile în care actualul Plan Urbanistic General va rămâne în vigoare încă 10 – 15 ani.