Statui sculptate după chipul și asemănarea artistului, ceasuri cu istorie mai puțin știută sau pur și simplu legende ale orașului și oamenilor care au trecut pe aici. Dacă vă place Clujul și sunteți pasionați de poveștile istorice din spatele clădirilor și monumentelor pe care le vedem la tot pasul, Via Cluj TV vă prezintă o carte deosebită: primul volum din seria ”Explorăm Clujul Istoric”. Cartea este semnată de cunoscutul profesor Vladimir-Alexandru Bogosavlievici (Bogo pentru prieteni) și a apărut zilele acestea la editura Arcadia Media din Cluj-Napoca.
Volumul este inspirat din practica orelor de istorie prezentate elevilor ”pe viu”, în fața obiectivelor, monumentelor, clădiri istorice, putând fii ușor asimilat ca un manual alternativ la o viitoare materie despre istoria Clujului.
Cartea este concepută în așa fel încât poate fi folosită și ca un ghid al orașului, în care pot fi făcute chiar notițe, în spațiul lăsat liber cu bună știință de editor, în acest scop.
În binecunoscutul său stil colocvial, ”Bogo” – cum preferă cei mai apropiați să-l numească – ne oferă o abordare complexă, nu doar din perspectivă istorică, lămurind și problema istorisirilor legate de cele mai importante elemente arhitecturale, practici și evenimente din istoria Evului Mediu local. Descrierea detaliată a obiectivelor este completată de dezvăluirea poveștilor și a oamenilor ce și-au legat numele de ceea ce astăzi regăsim în orașul nostru.
Clujul vechi în cuvinte și fotografii
O lucrare cu un conținut practic, ce se dorește a fi un instrument util, atât celor ce doresc să viziteze orașul, cât și celor ce vor dori să-l redescopere. Beneficiind de sprijinul fotografului Dan Bodea, volumul, bogat ilustrat, permite celor ce doresc să facă adnotări direct în paginile sale, într-un spațiu special rezervat. Cele 16 povestiri sunt îmbogățite prin stilul popular de exprimare al istoricului – ghid, astfel că parcurgerea lor este facilă, fiind depășită bariera ce ar putea bloca înțelegerea cititorului profan.
Istoricul Tudor Sălăgean scrie în prefața cărții: ”Senior al istoriei locale, Vladimir Alexandru Bogosavlievici (Bogo, pentru prieteni și admiratori) este genul de specialist dedicat care vrea să aibă întotdeauna răspunsuri. Care nu vrea să se complacă în a răspunde, evaziv, „nu știu, am să mă interesez”, decât atunci când, efectiv, nu se poate altfel. Profesorul încearcă să aibă întotdeauna informațiile pe care ceilalți și le doresc de la el, pentru că și-a propus, cu ambiție și dăruire, să știe tot ceea ce un istoric poate ști despre Cluj și despre comorile sale.
Nu în ultimul rând, editorul cărții Mihai Armanca, a pus umărul la popularizarea frumoaselor povești ale Clujului în publicația pe care a fondat-o, Buletin de Mănăștur.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: