Ordinul Maltez are o misiune caritabilă de 1.000 de ani

0

Una dintre cele mai vechi organizații caritabile din lume este Ordinul Suveran, Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos și de Malta, pe scurt Ordinul Maltez. Acest ordin cavaleresc, înființat în anul 1048, de niște neguțători din Amalfi, continuă să activeze în întreaga lume, inclusiv în România. Ordinul are statut de suveran, asemănător unui stat modern, și este reprezentat la nivel de ambasadori, acreditați pe lângă șefii de stat. Sediul Ordinului Maltez a fost în Ierusalim, apoi în Cipru, în Rhodos și în Malta, iar din 1834 se află în Vatican.

În România, Ordinul a fost prezent în perioada medievală, prin intermediul unei comanderii care a apărat Banatul de Severin. În perioada modernă, Ordinul a reunit personalități de prim-rang, precum membri ai Familiei Regale a României sau lideri ca Ion Rațiu. În prezent, Ordinul este reprezentat în România de o asociație a cavalerilor maltezi, care are 24 de membri, precum și de Serviciul de Ajutor Maltez, cu 1.100 de voluntari și 17 filiale. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a fost decorată de acest Ordin.

Mai multe detalii despre acest Ordin aflăm din emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean, în care invitați sunt ES Roberto Musneci, ambasadorul Ordinului Maltez în România, și ES Denes Mihaly, președintele Serviciului de Ajutor Maltez și cavaler al Ordinului.

banner