Orheiul Vechi sau Meteora românească

0

Una dintre cele mai pitorești așezări românești se află în Republica Moldova. Este vorba de Orheiul Vechi, cel mai important sit cultural dintre Prut și Nistru.

Orheiul Vechi include o veche mănăstire, cu chilii săpate în stâncile de calcar care mărginesc defileul Răutului. Există și o frumoasă mănăstire modernă, clădită pe culmea dealului.

Turiștii pot descoperi farmecul vieții rurale din Moldova în satul Butuceni, clădit pe vechea vatră a Orheiului, acolo unde se află numeroase pensiuni turistice care oferă mâncare și băuturi tradiționale turiștilor care vin din toată lumea.

Istoria Orheiului a început în perioada în care stepele Europei de Est se aflau sub controlul cumanilor. Localnicii au ridicat o fortificație de pământ, care, în secolul al XIV-lea, a fost cucerită de tătarii din Hoarda de Aur. Pentru scurtă vreme, Orheiul a fost chiar reședința unuia dintre conducătorii hoardei, Abdallah Han. Tătarii au ridicat o cetate de piatră.

În secolul al XV-lea, Orheiul a intrat sub controlul Principatului Moldovei. Voievodul Ștefan cel Mare a dotat această cetate cu artilerie și a transformat-o în reședința pârcălabilor de Orhei, care coordonau apărarea Moldovei în acea zonă.

Cetatea de piatră a fost demantelată de voievodul Alexandru Lăpușneanu, la cererea turcilor. Voievodul Ieremia Movilă, sprijinit de Polonia, a încercat, fără succes, să reclădească vechea cetate de piatră.

Lipsiți de protecția cetățenii, locuitorii din Orhei s-au mutat pe actuala vatră a orașului, la o depărtare de 15 kilometri. Cei care au rămas pe loc au reclădit sate precum Butuceniul, care păstrează vechile tradiții ale Țării Moldovei.