Pandemia a crescut numărul de cazuri de epilepsie, cefalee și discopatii

0

Medicul neurolog Damian Popescu trage un semnal de alarmă cu privire la înmulțirea cazurilor de epilepsie în pandemie, din cauza statului excesiv în fața ecranelor, fie că este vorba despre școală online, fie că este vorba despre munca de acasă.

”Anul acesta a schimbat un pic structura patologiei neurologice. În ultima perioadă ne confruntăm cu cazuri mai dese de cefalee (dureri de cap), epilepsie și discopatie, adică dureri de spate”, a declarat neurologul Damian Popescu, de la clinica Mindreset din Cluj, la Doctor online.

El a precizat că în cazul epilepsiei, este vorba despre reactivarea unor cazuri mai vechi, care scapă de sub control, însă au fost descoperite și cazuri noi. ”Toate au la bază trecerea în online, cu lucrul sau cu școala. Vorbim chiar de tineri de 18-19 ani, studenți care stau 7-8 ore pe zi în fața monitorului, pentru a urma școala sau a avea activitate în zona IT-ului”, a precizat doctorul Damian Popescu.

Cum se manifestă criza epileptică declanșată de ecrane?

”Cea mai tipică manifestare este pierderea cunoștinței, adică pacientul nu mai este conștient, nu mai știe să reacționeze la mediul înconjurător, plus apariția convulsiilor. Convulsiile sunt cele mai caracteristice manifestări în epilepsie și toată lumea știe de ele. Dar există și manifestări mai discrete. De exemplu, apariția unor senzații mai ciudate, apariție paroxistică”, a mai spus dr. Damian Popescu la Doctor online.

Epilepsia, chiar dacă nu este o boală care se vindecă, ea poate fi ținută sub control prin medicație și cu un regim de viață mai strict: un regim de somn de 7-8 ore pe noapte, evitarea consumului de cafea, ciocolată, alimente care conțin cofeină, teobromină (ceaiul verde), fumatul și alcoolul. Atenție, însă, crizele de epilepsie pot fi declanșate și de consumul de droguri.

”Am avut crize nou debutate după consumul de marijuana. Poate să fie de uz medicinal, însă poate avea anumite componente nocive”, a avertizat medicul clujean.

Durerea de cap, o problemă neurologică

”O cefalee este un simptom foarte nespecific. Poate să fie o simplă durere de cap, pentru care nu este nevoie a merge la un specialist. Însă o cefalee poate să ascundă o patologie neurologică foarte serioasă, de exemplu, o tumoră cerebrală. Dacă un pacient experimentează des dureri de cap, zilnic sau la 2-3 zile, pe perioade lungi de timp, este neapărat necesar să fie văzut de un specialist. Dacă durerile de cap sunt foarte puternice, la nivelul 5-6 pe o scară de la 1 la 10, iarăși ar trebui văzut un specialist, pentru că o durere de cap poate să ascundă, de exemplu, o malformație vasculară care se poate rupe”, a mai spus medicul Damian Popescu.

Hernii de disc, la persoane tinere

O altă patologie neurologică mai des întâlnită în ultima perioadă este discopatia sau hernia de disc. Mai nou, acestea apar și la persoane tinere, care au muncă de birou. ”Acestea apar din cauză că pacienții stau mult pe scaun în niște poziții incomode, nefirești, care solicită coloana. Câteodată, o poziție defectuoasă a coloanei pe o perioadă lungă de timp este mult mai distructivă pentru coloană decât un efort fizic intens. În momentul de față, o dată cu trecerea la munca online s-au înmulțit aceste patologii din cauză că pacienții noștri stau foarte mult acasă, nu își mai întrerupt activitatea. Toată lumea știe că la birou te mai ridici, mai discuți cu colegul, mai stai la o cafea, deci ai momente în care poți să mai reduci presiunea aceasta de pe coloană. Acasă stai ore în șir în scaun, nu ai cu cine discuta, strict job și se înmulțesc și problemele de coloană”, a mai spus medicul clujean.