Parodintita, boala dinților care se clatină

1

Parodontita, cunoscută în termeni populari „parodontoza” este o infecție care afectează țesutul moale și distruge osul care susține dinții. Aceasta poate să apară la orice vârstă, însă cel mai frecvent este întâlnită la adulții de  peste 50 de ani.

Factorii de risc sunt genetici, dar și epigenetici, cum ar fi: substanțele toxice, fumatul, stresul, obezitatea etc, însă o igienă corect efectuată, supravizată de un medic poate să prevină această infecție.

Odată instalată infecția, pentru formele debutante, terapia este la nivelul igienizării, însă pentru formele avansate, tratamentul este mai dificil. În unele cazuri nu se mai pot reface structurile pierdute.

Pacientul parodontopat rămâne cu risc pe viață, de aceea trebuie să ii atribuie igienizării o atenție mai ridicată și să facă examinări stomatologice mai dese.

Află care sunt cauzele parodontitei, dacă poate fi evitată, dar și ce variante de tratament există de la prof. unv. dr. Alexandra Roman, șefa Catedrei de Parodontologie, Facultatea de Medicină Dentară, UMF Cluj, invitată la Doctor online de la Via Cluj TV.

Vă invităm să descoperiți și alte subiecte medicale explicate pe înțelesul tuturor chiar de specialiști, în emisiunea #Doctor online, de la Via Cluj TV.

Redactor: Adelina Vedinaș

banner