Patriciu Achimaș Cadariu: Vaccinarea anti-HPV poate salva România de cancerul de col uterin

0

România se confruntă cu o situație alarmantă: este pe primul loc în Uniunea Europeană la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În același timp, țări precum Canada și Australia sunt pe cale să elimine complet această patologie datorită unui factor crucial: vaccinarea anti-HPV.

Aceasta este concluzia expusă de prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, chirurg la Institutul Oncologic din Cluj și coordonator al echipei științifice care a elaborat Planul Național de Control și Combatere a Cancerului.

Subiectul a fost dezbătut recent la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, în cadrul workshopului „Noi trenduri de comunicare în discuțiile despre vaccinare”, organizat de Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului, în colaborare cu Institutul Oncologic din Cluj.

Vaccinarea anti-HPV – cheia succesului în lupta împotriva cancerului de col uterin

În cadrul workshopului, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu a subliniat importanța vaccinării anti-HPV și a evidențiat drama prin care trec pacientele bolnave, dar și prejudecățile referitoare la vaccinare. „România are o incidență de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene și o mortalitate de 4 ori mai mare. Este o situație similară cu cea din Europa de Vest de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat acesta.

După al Doilea Război Mondial, țările din Vestul Europei au organizat programe de screening populațional, standardizate și controlate calitativ, ceea ce a dus la scăderea drastică a mortalității. Astăzi, avem acces atât la testare, cât și la un vaccin care poate preveni apariția bolii. Cu toate acestea, teoriile antivacciniste continuă să câștige teren, chiar și după experiența pandemiei COVID-19.

Australia și Canada – modele de urmat

Prof. dr. Achimaș-Cadariu a subliniat că Australia și Canada, datorită programelor lor riguroase de vaccinare anti-HPV, sunt pe cale să elimine cancerul de col uterin. „Cu toate acestea, încă există voci care contestă eficacitatea vaccinurilor. În aceste condiții, cum putem justifica vaccinarea care previne bolile silențioase, care evoluează în ani, astfel încât pacienta se prezintă frecvent într-o situație paliativă?”, a întrebat retoric chirurgul.

Necesitatea unei comunicări eficiente

Planul Național de Control și Combatere a Cancerului din România include profilaxia primară și secundară, precum și componenta de vaccinare. Cu toate acestea, este nevoie de o mobilizare exemplară pentru a comunica mai eficient importanța vaccinării. „Cum s-a construit planul de vaccinare în Marea Britanie? Pentru fiecare liră investită în vaccin, o liră a fost investită în informare. De aceea, cred că efortul medicilor trebuie dublat de cel al experților în comunicare, pentru a produce o schimbare reală”, a concluzionat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Workshopul a reunit experți de renume, precum lector univ. dr. Florin Ignat de la Institutul de Oncologie Cluj și prof. dr. Ken Alexander, directorul Departamentului Boli Infecțioase Pediatrice de la Nemours Children’s Hospital, Florida. Moderatorul evenimentului a fost lector univ. dr. Marius Ionuț-Ungureanu, directorul Departamentului de Sănătate Publică FSPAC, UBB.