PE CONT PROPRIU: Primăria Baciu a amenajat un centru de vaccinare la Căminul Cultural și trebuie să plătească medicii din fonduri proprii

0

Primăriile sunt obligate de Ministerul Sănătății să amenajeze pe cont propriu centre de vaccinare anti-Covid 19 și să plătească personalul medico-sanitar. Este și cazul Primăriei Baciu, care a alocat până acum aproape 10 000 de euro pentru amenajarea unui astfel de centru. Cel puțin în această comună, primăria nu a fost informată nici până la această oră de DSP Cluj cine coordonează medical campania de imunizare.

Vaccinarea populației în comuna Baciu va avea loc la Căminul Cultural. Aici, sunt făcute circuite ca la carte, atât pentru medici, cât și pentru cetățeni, pentru a reduce la minim riscul epidemiologic.

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a spus că pacienții sunt luați în evidență la intrare, pe urmă trec în sala de triere iar mai apoi ajung la unul dintre cele trei puncte de vaccinare. Există și o sală de așteptare postvaccin, unde oamenii vor fi monitorizați timp de 15 minute, iar dacă vor exista urgențe, acestea vor fi tratate într-o încăpere distinctă.

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a declarat că instituția pe care o conduce a cheltuit până acum aproape 10 000 de euro pentru acest centru de vaccinare și nu are niciun semnal că ar putea primi de la guvern o parte din acești bani. De altfel, nu i-a fost decontată nici măcar parțial suma alocată în 2020 pentru cheltuielile efectuate în condiții de pandemie. În total, peste 50.000 de euro.

Deși răspunde de partea medicală a campaniei de vaccinare, Direcția de Sănătate Publică Cluj nu a informat Primăria Baciu cine este medicul care va coordona local acțiunea de imunizare la nivel de comună. Și aceasta, în condițiile în care înscrierile pentru grupa a doua de vaccinare încep de vineri, 15 ianuarie.

Primăria Baciu se bazează pe medicii de familie din comună. Câți bani vor primi aceștia de la primărie pentru a imuniza populația, aflați din reportaj.

Din grupa a doua de vaccinare fac parte adulții cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate, și lucrători
care desfășoară activități în domenii-cheie.