Pe urmele Prinţului Charles – Viscri și Valea Zălanului

0

Astăzi te invităm să calci pe urmele Prințului Charles, prin România! Relaxează-te, începe România via Wens!

Viscri, acest sat din Ardeal, a devenit unul dintre cele mai cunoscute din România. Cetatea și biserica fortificată sunt adevărate bijuterii ale Transilvaniei medievale, pe care UNESCO le-a înscris în patrimoniul universal. De frumusețea acestor locuri însuși Prințul Charles al Marii Britanii s-a îndrăgostit iremediabil. Atât de tare, încât și-a cumpărat aici mai multe proprietăți, iar pe o parte dintre acestea le închiriază și turiștilor.

Ce poți vedea la Viscri

Așezat în Podișul Transilvaniei, aproape de Sighișoara, Viscri a fost la început locuit de secui, iar după colonizarea din sec. XIII, de sași. Este o așezare care funcționează după reguli proprii, vechi de sute de ani. Documentele spun că satul Viscri a fost mereu liber, niciodată nu a făcut parte dintr-o proprietate nobiliară.

Primul loc pe care ți-l recomandăm să îl vizitezi este o bijuterie arhitectonică. Biserica Fortificată a fost construită în secolul al XIII-lea, în locul unui fost templu roman, fiind înconjurată de ziduri de apărare, două turnuri și două bastioane. Aceasta este una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania.

În Viscri, localitate inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, vom descoperi un proiect aflat în derulare și care include restaurarea și conservarea patrimoniului și culturii din Transilvania, derulată de„Fundația Mihai Eminescu”, fundație care funcționeaza sub înaltul patronaj al Prințului Charles al Marii Britanii.

Dulceață de Saschiz

Însoțiți de un ghid local, pornim în turul bisericilor fortificate din zonă. Acest traseu durează câteva ore și pe parcursul lui vom vizita bisericile din Saschiz, Mesendorf și Roadeș.

Satul Saschiz pare rupt din rai. Pe vremuri, aceasta era una din cele mai bogate localități săsești. Aici vom admira vechea cetate medievală și biserica fortificată. Nu putem pleca fără să gustăm celebrele dulcețuri de Saschiz, dar si preacunoscutul deja  ”dulce de leche”.

Acasă la Prințul Charles

Continuăm să călcăm pe urmele Prințului Charles, spre Valea Zălanului. Aici ne vom caza la Casa de Oaspeți pe care moștenitorul coroanei britanice o deține aici.

Înainte sa ajungem la cazare, vom face o vizita la Muzeul Vieții Transilvănene, amenajat în Castelul Kalnoky din Micloșoara, unde vom afla că istoria familiei cu acest nume se întinde pe mai mult de cinci secole. Muzeul nu își propune doar să reconstituie istoria unei familii, ci să înfățișeze și ce însemna viața nobililor din zonă, prin obiectele recuperate, donate sau cumparate. Muzeul ocupă parterul fostului conac de vânătoare din Micloșoara.

Lăsăm în urma Castelul Kalnoky și ne îndreptăm spre Casa de Oaspeți a Prințului Charles. Va intrebati probabil cum a descoperit Printul Charles casa din Valea Zălanului? Prin intermediul prietenului sau, contele Kalnoky, atunci când a fost în vizită la casele acestuia din Micloșoara. Impreuna cu acesta, Prințul Charles a făcut o plimbare lungă peste dealuri până în Valea Zălanului și astfel a descoperit mica așezare de care s-a îndrăgostit. Valea Zalanului e un satuc cu puțin peste 100 de locuitori, așezat într-un loc pitoresc cu pajisti pline de flori, cu oameni primitori si gospodarii îngrijite iar semnalul la telefon e destul de slab, așa ca avem toate condițiile pentru a ne deconecta de la tehnologie si a ne bucura de liniste. Ansamblul de case pune la dispoziția turiștilor 7 camere duble, toate cu baie proprie. Pensiunea a fost renovată din temelii, cu foarte mare grijă pentru păstrarea elementelor tradiționale.

În speranța că zona v-a vrăjit cel puțin cum l-a fermecat pe Prințul Charles, vă invităm să descoperiți și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!