Petiție împotriva clădirii-hotel de pe strada Avram Iancu EMIL BOC cere urbaniștilor “o informare completă” pe subiect

1
Proiect contestat

Rumoare pe site-urile de socializare după ce, pe strada Avram Iancu din Cluj, pe locul in care a fost odinioară prima grădină botanică din epoca barocă, a fost construită o clădire considerată de unii clujeni inestetică și în afara normelor arhitecturale ale zonei.

După valul de revoltă de pe internet, primarul Emil Boc a declarat că va cere “o informare completă” pe subiect membrilor Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism care se întrunesc în ședință marți, 16 februarie.

Aproape 1 000 de clujeni au semnat deja o petiție prin care cer explicații administrației Boc cu privire la viitorul hotel construit de milionarul sibian Dumitru Ghișe pe strada Avram Iancu din Cluj.

“Pentru mine, monstruoasă apariție de pe strada Avram Iancu, construcția deja poreclită de clujeni „coșciugul” a fost picătura care a umplut paharul (…).

Concret, dorim explicații din partea administrației și acțiuni în sensul responsabilizării celor îndrituiți cu privire la modul în care patrimoniul cultural-artistic și istoric, estetica urbană, gradul de modernitate și utilitatea sunt luate în calcul atunci când se avizează astfel de construcții”, scrie în petiția sa clujeanul Remus Octavian Câmpean.

Proiect contestat  FOTO: Holok D. Emőke

Subiectul hotelului aflat în construcție pe Avram Iancu a fost repus pe tapet de istoricul T Szabó Csaba, care a postat câteva fotografii cu imobilul aproape finalizat, semnate de Holok D. Emőke.

Ciprian Mihali: “Cine este atât de orb și de înfometat de bani?”

Profesorul UBB Ciprian Mihali a lăsat diplomația la o partre referindu-se la subiect: “Nu pot acuza pe nimeni de corupție, dar pot acuza pe toată lumea de prostie, de cupiditate, de prost gust și de dispreț față de echilibrul urban.

Cum e posibil să apară în centrul Clujului, pe una din (cândva) cele mai pitorești și mai echilibrate străzi ale orașului, această monstruozitate arhitecturală și urbanistică?

Hotel in loc de gradina  FOTO: Holok D. Emőke

Cine dă avize pentru distrugerea echilibrului arhitectonic, cine este atât de orb și de înfometat de bani încât să nu realizeze că o asemenea oroare toxică distruge totul în jurul ei și pentru foarte mulți ani de acum înainte?

Aș fi sincer curios să știu ce cred arhitecții despre acest proiect.

Care sunt eventualele calități ascunse care au permis realizarea lui? Care este regimul de înălțime, care sunt constrângerile de formă, de culoare, de încadrare în peisaj pe care le respectă? Există vreun proiect la nivelul municipalității privind revoluționarea arhitecturii pe strada Avram Iancu?

Orașele se sluțesc oare odată cu noi?”, a încheiat Ciprian Mihali, fostul ambasador al României în Senegal.

De neoprit

Proiectul a fost avizat în 2010 de consilierii locali iar autorizația de construire a fost emisă în 2015.

Proiect contestat  FOTO: Holok D. Emőke

Protestele proprietarilor care locuiesc în imobilul situat pe Kogălniceanu 8, fosta locuinţă a conţilor Bethlen de care aparţinea grădina de 1222 de mp, nu au avut ecou.

Ei au pierdut și procesul prin care au încercat să oprească proiectul imobiliar.

Presa locală a scris că hotelul este construit de milionarul sibian Dumitru Ghişe, care mai deține două hoteluri din reţeaua Golden Tulip în Sibiu şi Cluj. Numele pe care a fost emisă autorizația este a lui Dumitru Rodeanu, veteran de război şi socru al omului de afaceri Dumitru Ghişe.