Povestea soiului Băbească Neagră, care l-a fermecat pe Ștefan cel Mare

0

Unul dintre cele mai vechi soiuri românești are o poveste spectaculoasă. Băbeasca Neagră ar fi, potrivit unei legende din satul Nicorești, vinul care l-ar fi fermecat pe domnitorul Ștefan cel Mare.

Legenda spune că Băbeasca Neagră ar fi un soi care descinde din vechea viță-de-vie care era cultivată încă din timpul dacilor. Treptat, acest soi a evoluat, însă a rămas cultivat doar în jurul Nicoreștiului. În satul gălățean ar fi ajuns, însetat, după o bătălie, însuși Ștefan cel Mare. O bătrână din Nicorești i-ar fi oferit o ulcică de vin, iar domnitorul a fost atât de impresionat de gustul bun al vinului, încât ar fi decis să îl denumească ”Băbească”.

Dincolo de legende, experții în domeniu spun că acest soi este unul vechi, care s-a răspândit din România și Moldova în Ucraina, în Caucaz, dar și în America de Nord. Băbeasca Neagră este un soi care oferă o producție cuprinsă între 13 și 18 tone la hectar, iar în anii mai productivi poate ajunge la 25 de tone la hectar.

Strugurii sunt de mărime neregulată, iar mustul poate fi vinificat rose sau roșu. Cele mai apreciate vinuri sunt cele roșii. Vinul rubiniu are miros de fân proaspăt cosit și de cimbrișor. Gustul aduce aminte de cireșele negre, de dulceața de vișine sau de coacăze.

Din acest soi au evoluat și Rara Neagră, Băbeasca Albă, Băbeasca Gri sau Crăcana.

Vinul bun este întotdeauna mai apreciat dacă este servit alături de o brânză de calitate foarte bună. Așa este brânza maturată produsă de fermierii locali din comuna sălăjeană Sâg. Fabrica de brânză din Sâg a fost dezvoltată în parteneriat cu specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect al GAL Poarta Transilvaniei.

foto: Descopera.ro