Poveștile Gherlei sau cum promovează Dor Travel vechea capitală a armenilor din Transilvania

0

Antreprenoarea Simona Bartiș, fondatoarea agenției de turism Dor Travel, și-a asumat ca misiune personală promovarea orașului Gherla. Este vorba de vechiul Armenopolis, care poate deveni o destinație turistică în adevăratul sens al cuvântului.

Simona Bartiș propune turiștilor să descopere povești din trecut și din prezent.

Trecutul este legat de vechiul castru roman de pe valea Someșului Mic, de castelul ridicat de cancelarul Transilvaniei, episcopul Gheorghe Martinuzzi, sau de întemeierea Armenopolisului, capitala armenilor din Transilvania. Există povești legate de catedrala armeano-catolică, botezată cu umor ”buricul Pământului” pentru că era cel mai mare lăcaș de cult armenesc din lume, de parcul Elisabeta, amenajat de arhitectul care a creat și parcul palatului Schonbrunn din Viena, de Casa cu Atlanți, de casa cardinalului Iuliu Hossu sau de catedrala greco-catolică.

Poveștile prezentului spun istoria vitraliilor create de artistul Răzvan Costea, a ciorbei de huruth, o rețetă armenească ce poate fi gustată la Pensiunea Ioana, a vinului de la Vatra Roșia, produs de Csaba Barabas, ori a satelor din Ținutul Fluturelui Albastru.

Unele dintre aceste povești pot fi descoperite în cadrul unui eveniment organizat de Dor Travel în Gherla, în 26 iunie, de la 19.00. Patru filme vor fi proiectate în curtea clădirii istorice în care funcționează agenția de turism, de pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 18. Intrarea este liberă.

Mai multe detalii despre rețeta turistică de promovare a Gherlei, aflați din emisiunea Business Cafe.


banner