Prefectul discordiei – ce spune politologul George Jiglău despre cum a pierdut PNL Prefectura Cluj

0

George Jiglău, cercetător în științe politice din cadrul UBB a vorbit la Via Cluj TV despre însemnătatea  protestului lui Alin Tișe, dar și despre pierderea mai multor prefecturi din țară, de către PNL, în favoarea partenerilor de coaliție.

Pierderea de către PNL a postului de prefect la Cluj a declanșat un protest al președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. El a amenințat că și dă demisia din partid dacă la Cluj nu va fi numit un prefect nou tot din PNL.

 

Alin Tișe a spus că ”Sunt anumite limite și în negocierile politice, chiar într-un Guvern de coaliție”, dar și că mulți clujeni și colegi de partid ar fi în asentimentul său. Tișe ameință cu demisia sa din PNL.

Liberalul spune că nu va fi singurul și că acest demers al său ar fi susținut de de peste 70 de primari, viceprimari și consilieri județeni.

George Jiglău, cercetător și lector la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității Babeș Bolyai spune, că de fapt, reîmpărțirea posturilor de prefect din țară este o măsură naturală într-o coaliție care a format un guvern nou.

”Felul în care interpretez eu lucrurile este din perspectiva logicii de coaliție. Avem de-a face cu o coaliție de guvernare formată din trei partide, știm foarte bine că negocierile pentru formarea acestei coaliții au fost destul de complicate și noi am vazut doar vârful icebergului, poate nici atât din tot ce se întâmplă în astfel de negocieri, așa că nu știm toate mecanismele prin care s-a ajuns la formarea celei coaliții, dar până la urmă putem doar să presupunem că a fost vorba de prefecți, pentru că sunt funcțiicât se poate de importante.

Dacă ne gândim din perspectiva asta a unei coaliții, trebuie să intepretăm lucrurile care se intâmplă în această perioadă, legat de schimbarea prefecțiilor, ca fiind ceva cu caracter temporar. Am văzut că sunt deja legat de prefectul UDMR de la Cluj interpretări justificate până la un punct, sigur, că asistăm la un soi de moment istoric, că sunt momente cu multă însemnătate, însă, toate aceste se pot schimba repede, dacă se întâmplă ceva între conducerile centrale ale parridelor din coaliție!, a explicat lectorul George Jiglău.

Cât despre momentul în care vine protestul liberalului clujean, specialistul în științe politice spune că este unul tradiv, dar că, de fapt, ar fi cu bătaie mai lungă.

”Cred că problema lui Alin Tișe intuiesc că nu e atât de mult poziția de prefect. Până la urmă, fostul prefect al PNL a plecat pe o poziție destul de bună la centru, la Guvern. PNL a pierdut funcția de prefect, dar dacă ne uităm aicea, vom ajunge la greutatea pe care o au aceste funcții în economia aparatului administrativ, să spunem, la nivel local, parcă pierderea totuși nu e chiar atât de mare pentru filiala de la Cluj.

Cred că protestul de astăzi (n.red. 4 februarie) e tardiv din perspectiva numirii prefectului cel nou de la Cluj, dar e cu bătaie pe termen scrut, mediu, până se ajunge la congres, la ceea ce ține de lucrurile interne ale PNL-ului”, a mai spus George Jiglău.

Propunerea UDMR pentru postul de prefect la Cluj este un tânăr avocat, Tasnadi Szilard. Până la numirea noului prefect, atribuțiile au fost preluate de subprefectul Irina Munteanu.