În Laboratorul de Radiologie Intervențională al SCJU Cluj au fost efectuate două intervenții minim invazive în premieră în această parte a țării. Specialiștii clujeni au dat o nouă șansă la viață unui pacient cu tumoră primară pulmonară și unui pacient cu dureri cronice pelviene.
O echipă multidisciplinară formată din specialiști în radiologie intervențională și de terapie intensivă au dat o nouă șansă la viață unui pacient cu tumoră primară pulmonară și unui pacient cu dureri cronice pelviene, rezistente la toate metodele terapeutice uzuale.
Echipa a fost coordonată de Prof.Dr. Luka Novosel din Croația și de Dr. Dan Duma, medic al SCJU Cluj, specializat în radiologie intervențională. Procedurile minim invazive au utilizat metodele crioablației și crioneurolizei.
Ce reprezintă noile metode?
Crioablația este folosită pentru tratarea minim invazivă a leziunii tumorale sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, în țara noastră aflându-se la început de drum. Această manoperă medicală constă în introducerea unui cateter tranacutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării țesutului tumoral.
Pentru procedura asociată terapiei durerii, crioneuroliza se face pentru ablația rădăcinii nervului impar, respectiv efectuarea crioablației pe ganglion impar în zona plexului sacral.
Prin utilizarea acestor proceduri inovative se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale clasice, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare.
Vezi și:
Testări oncologice gratuite în cinci județe din România, Clujul e pe listă
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: