Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?

0

Premierul Florin Cîțu ajunge vineri la Cluj, în plină criză a coaliției de guvernământ. Aparent, ar avea toate motivele să rămână la București, unde situația politică se poate schimba de la o oră la alta, însă îl vizitează pe primarul Emil Boc, un liberal influent în Transilvania și nu numai. De ce?

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai acum la Cluj pentru a vizita un banal centru de vaccinare. Vine pentru altceva. Vrea să se asigure de sprijinul lui Emil Boc și a altor primari din PNL. Sprijin pentru ce? Pentru a rămâne la Palatul Victoria? Sau pentru candidatura la președinția partidului la Congresul din toamnă?

Dar ce îi unește pe premierul Cîțu și pe primarul Boc? În primul rând, aveau un nume comun pe lista neagră: Vlad Voiculescu. Emil Boc l-a criticat pe Voiculescu pentru că a pus printr-o OU în sarcina primarilor cheltuielile cu amenajarea centrelor de vaccinare. Pe urmă, Boc a cerut fără succes Ministerului Sănătății să schimbe modul de calcul a ratei de incidență și să țină seama de numărul mare de teste efectuate de orașe precum Clujul, cu scopul de a nu bloca economia locală prin măsuri restrictive. Putem adăuga pe listă schimbarea managerului de la Spitalul Județean.

După mazilirea lui Vlad Voiculescu, USR cere înlăturarea lui Florin Cîțu și pledează pentru revenirea lui Ludovic Orban în fruntea guvernului ca soluție pentru menținerea contractului politic. Ba unii lideri USR îl mai și lingușesc: un „partener de nădejde”, un politician „flexibil” și „cu fler”.

În PNL, relațiile dintre Ludovic Orban și Emil Boc nu sunt tocmai armonioase. Să nu uităm că Emil Boc și Ilie Bolojan, cei mai bine cotați aleși din Transilvania ai PNL au fost profund nemulțumiți de concesiile făcute USR-PLUS și UDMR de către Ludovic Orban, în timpul negocierilor pentru formarea guvernului de coaliție. Au fost sacrificați atunci mai mulți apropiați ai primarilor transilvăneni, Marcel Boloș de la Fonduri Europene sau zălăuanul Lucian Bode, care a pierdut portofoliul de la Transporturi.

Același Bode, acum ministru de Interne, îl însoțește mâine la Cluj pe Florin Cîțu.

E posibil oare ca Florin Cîțu, Lucian Bode și Emil Boc alături de alți aleși locali influenți din PNL să pună la punct o stratagemă de contracarare a unei posibile reveniri la Palatul Victoria a lui Ludovic Orban? Sau vor vorbi de Congresul din toamnă unde Florin Cîțu ar putea fi contracandidatul lui Ludovic Orban?

E foarte posibil ca, presat de USR, PNL să fie tentat să îl sacrifice pe Florin Cîțu pentru a se menține la guvernare. Scenariu în care actualul premier ar avea nevoie de aliați precum Emil Boc.

Pare destul de clar, nici PNL și nici USR-PLUS nu vor să piardă guvernarea, însă vor încerca să obțină beneficii maxime în urma negocierilor extrem de dure care sunt în plină desfășurare.

Programul oficial al lui Florin Cîțu la Cluj

Ora 11.30 Vizită la Centrul de Vaccinare de la Școala Ion Creangă, Aleea Peana, nr. 4, Cluj-Napoca
– Declarație de presa la finalul vizitei

Ora 12.30 Întâlnire cu reprezentanții industriei de evenimente din municipiul Cluj-Napoca
– Sediul Primăriei municipiului Cluj-Napoca

Ora 14.00 Conferință de presă
– Conferința de presă va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Guvernului
– Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca

Ora 16.00 Întâlnire cu primari din județul Cluj
– Grand Hotel Italia

banner