Premierul Orban anunță ce se schimbă după 15 iunie IOHANNIS vrea prelungirea stării de alertă

0

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi noile măsuri de relaxare care urmează să intre în vigoare din 15 iunie iar președintele Klaus Iohannis a insistat ca starea de alertă să fie menținută.

Premierul Orban a spus că cei care vin din ţări cu un nivel redus de răspândire a noului coronavirus precum Austria, Bulgaria sau Grecia nu vor mai fi obligați să stea în autoizolare timp de 14 zile. De asemenea, vor fi reluate și zborurile către aceste state.

Se vor redeschide mall-urile dar nu și restaurantele, cinematografele, locurile de joacă sau sălile de jocuri din incinta acestora. Vor fi permise activitățile fizice (ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit etc.) desfășurate în grupuri de până la 6 persoane care nu locuiesc împreună.

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane iar cele în spaţii deschise cu maxim 50 persoane.

De asemenea, se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.

Vor putea fi redeschise ştrandurile și piscinele exterioare, sălile de sport/fitness.

Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia să aplice normele de prevenire a răspândirii COVID 19.

Părintele care stătea acasă cu copiii nu va mai primi zile libere însă din 15 iunie se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară.

Iohannis: e nevoie de prelungirea stării de alertă

Președintele Klaus Iohannis insistă că România trebuie să prelungească starea de alertă. Argumentele:

“Cu toții ne-am fi dorit să scăpăm mai repede de epidemia de coronavirus, dar, din păcate, nu s-a terminat, chiar astăzi am avut peste 200 de cazuri noi de infectare. Virusul este în continuare în comunitate.

De aceea, este nevoie de prelungirea stării de alertă, pentru ca Guvernul să aibă pârghiile necesare pentru a lua măsuri atunci când se impun.

Vreau o variantă mai simplă și mai suplă a stării de alertă, care înseamnă portul măștii de protecție în interior, distanțarea, măsurile de igienă.

Trebuie să fim prudenți în continuare. Fac apel la parlamentari să înțeleagă că nu putem să ne târguim pe voturi. Aici este vorba de viața oamenilor și de o justă măsură, ceea ce am solicitat și Guvernului. Dacă lucrurile merg bine, vom avea în două săptămâni o nouă fază de relaxare.