banner

Prof dr Patriciu Achimaș: Pandemia ar putea dura 3-5 ani, iar un vaccin ar putea fi o utopie! PREVENȚIA este vitală până se găsește un tratament

0

Există temerea, în rândul unor reputați medici francezi, și nu numai a lor, că pandemia ar putea dura 3-5 ani, iar un vaccin ar putea fi o utopie, a declarat la Via Cluj TV prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

El crede că pentru a ajunge la luminița de la capătul tunelului, trebuie să respectăm recomandările medicilor: distanțare fizică, purtarea măștii în spațiile închise și în cele deschise și aglomerate, respectarea regulilor personale de igienă.

Să nu blocăm toate paturile de terapie intensivă

Profesorul Achimaș spune că există și motive de optimism, și anume că lumea medicală strânge tot mai multe date de despre noul coronavirus, ceea ce oferă și perspectiva de a oferi tratamente mai eficiente în cazul bolnavilor COVID 19.

„În raport cu pacienții pe care îi tratăm, ar trebui să luăm în considerare că un procent dintre cei infectați cu COVID 19 vor ajunge în ATI și, având un număr prea mare de cazuri, vom ajunge să blocăm terapiile, toate paturile de terapie intensivă, moment în care toți ceilalți pacienți nu vor mai avea loc.

Aceasta este problema pe care ar trebui să o gestionăm și la acest lucru ar trebui să ne referim atunci când facem apel la populație să fie responsabilă”, spune prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș.

Un vaccin ar putea fi o utopie

„Principalul factor de risc a cancerului este vârsta. Cu toții avem în familie bunici, mătuși care sunt mai în vârstă. Dacă vrem să îi sacrificăm și să nu aibă unde să se trateze, atunci înseamnă că nu suntem responsabili.

Tinerii nu fac, în general, forme grave ale bolii, dar asta nu înseamnă că nu o răspândesc. Trebuie să ne luptăm pentru a limita cât putem răspândirea bolii, fără a pune în risc alte lucruri, cum ar fi școala, care trebuie să funcționeze. Cum ar fi să formăm un stomatolog online? Cum ne-ar repara dinții un stomatolog pregătit la școala online?

Dar un chirurg cum ar putea opera după școala online? Sunt lucuri pentru care trebuie să găsim modalitatea de a funcționa, astfel încât să punem cât mai puțini oameni în situații de risc. Și măsurile acestea minime pe care le tot repetăm pot să scadă semnificativ transmiterea acestei boli. Momentan, acest lucru trebuie să devină o obișnuință, tratamente prea puțin discutăm în acest moment, iar vaccinul poate fi o utopie la un moment dat.

Cred ca ar trebui să discutăm foarte așezat și înțelept dacă va apărea sau nu un vaccin. Putem să anunțăm tot felul de realizări care nu își vor găsi la un moment dat traducere în viața de zi cu zi.

Trebuie să găsim modalitatea de a trăi cu acest virus. Discutând cu colegi din Franța, de pildă, s-a indicat un interval de 3-5 ani (până se va termina pandemia – n.red.). Perspectiva este una de lung parcurs.

Totul este ca pierderile să fie mai mici, economia trebuie să funcționeze, trebuie să fie finanțate sistemele publice, de exemplu sistemul de învățământ și sistemul de sănătate”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Șeful Institutului de Oncologie are și motive de optimism: „Adunăm zi de zi date despre virus și, cu siguranță, acest lucru ne va pune pe o direcție mai bună, avem lecțiile învățate și vom ști mai bine ce avem de făcut”, a spus Patriciu Achimaș.

Institutul Oncologic în lupta cu pandemia

Și Institutul de Oncologie din Cluj s-a adaptat noilor provocări survenite odată cu apariția pandemiei și a funcționat la parametri comparabili cu cei înregistrați înainte de luna martie.

„Număram, în urmă cu câteva zile, de la începutul stării de urgență la Institutul Oncologic trecusem de 17 000 de pacienți. Zilnic, sunt 500-600 de pacienți care trec prin Institutul Oncologic și, evident, în fiecare zi diagnosticăm și pozitivi dintre ei. Transmiterea este la nivel comunitar și acest lucru nu poate fi evitat. În continuare sunt pacienți din toate patologiiile care trebuie tratați, la noi, la Institutul Inimii, la Institutul de Gastroenterologie. Nu putem să transformăm toată activitatea într-o stare de așteptare”, a afirmat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Emisiunea Doctor online este realizată cu sprijinul Google Journalism Emergency Relief Fund.

banner