Prof. univ. dr. Dacian Dragoș: România, în pericol să înceteze a fi stat de drept

0

România se confruntă cu un pericol grav: acela de a înceta să mai fie un stat de drept și o democrație funcțională, avertizează prof. univ. dr. Dacian Dragoș, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Acest pericol este generat de atacurile nedrepte împotriva Justiției și de tentația de a legifera în folos personal. Dacian Dragoș critică proiectul unei ordonanțe pentru grațiere și amnistie și afirmă că, dacă astfel de măsuri vor fi luate, ele vor trebui să privească fapte penale fără un pericol social prea mare, de genul furturilor mărunte, și nicidecum fapte de corupție.

De asemenea, Dacian Dragoș, care predă Drept Administrativ și Drept European, afirmă că nu există stat paralel, un concept tot mai des invocat de politicienii care pledează pentru amnistie și grațiere și de aliații lor din mass-media. Profesorul clujean îi îndeamnă pe cei care se simt nedreptățiți de un judecător într-un caz punctual să apeleze la Justiție, iar dacă un magistrat a făcut un abuz, afirmă că există posibilitatea ca Ministerul Justiției sau Consiliul Superior al Magistraturii să îndrepte acel abuz și să îl pedepsească pe magistrat, prin intermediul unei acțiuni legale îndreptate împotriva făptuitorului.

Profesorul Dacian Dragoș se declară nedumerit de atacurile liderului PSD, Liviu Dragnea, la adresa multinaționalelor și la adresa Uniunii Europene. El compară aceste atacuri cu discursul dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu la adresa agenturilor străine, din decembrie 1989. Prof. univ. dr. Dacian Dragoș a fost prezent în platoul ViaCluj.tv la emisiunea Romania Via Cluj moderată de Claudiu Pădurean.