Profesorii cer trecerea în online: sunt școli cu jumătate din personal infectat

0

Președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preunievrsitar Clujean, Lucia Cojocaru, spune că profesorii sunt nemulțumiți că școlile din Cluj nu intră în online macar pentru o saptamană. Dacă sunt 3 cazuri de copii bolnavi într-o clasă, aceasta intră în online. Dar daca profesorii se îmbolnăvesc într-o școală, nu se inchide nici clasa, nici școala. Elevii vin la școala, sunt supravegheati de alți colegi suplinitori, nu fac ore.

”Din păcate, asistăm zilele acestea la un număr foarte mare de infectări în rândul colegilor noștri și culmea care au deja trei doze de vaccin luate și vedem că, într-adevăr, deciziile acestea aberante care s-au luat la nivelul Clujului nu sunt normale. Dacă ne amintim acum două zile prefectul a spus la o emisiune TV că gradul de ocupare a paturilor din spitale este de aproximativ 80% și constatăm așa, de pe o zi pe alta, s-au făcut 300 de paturi în plus și s-a redus această cifră la 65%, astfel încât activitatea în școli să se desfășoare normal.

Am avut foarte multe semnale din partea colegilor noștri care spuneau că în unitățile de învățământ foarte mulți colegi profesori lipsesc, deci sunt izolați acasă, din cauza infectării cu acest virus. Suplinirile se fac foarte greu, chiar dacă se fac pe cale amiabilă. Merge o dată, de două ori, dar acest suplinit normal ar trebui să fie plătit, or, din păcate, nu sunt plătite aceste ore”, a declarat Lucia Cojocaru pentru Via Cluj tv.

”Nu credem că este oportună lăsarea acestor școli deschise și credem noi că nu trebuie să fim sacrificați”, a mai spus liderul sindical.

Nu există procedură de intrare în online, dacă profesorii se îmbolnăvesc

”Am văzut semnalat de la un liceu destul de mare unde au 35 de cadre didactice și șase cadre didactice sunt infectate. Deci sunt izolate acasă, or spuneau că e foarte greu să suplinească chiar și cele șase cadre didactice, fiindcă nu au personal cu cine să îl înlocuiască la momentul acesta. Deci nu sunt reglementate aceste condiții”, a mai spus Lucia Cojocaru.

Cer trecerea în online, pentru o săptămână

Liderul sindicatului din educație spune că profesorii cer trecerea în online măcar pentru o săptămână, până când scade numărul de infectări.

În acest moment, ptorivit unei statistici a Inspectoratului Școlar al Județului Cluj, în acest moment sunt 660 de clase suspendate în școlile din județul Cluj, dintre care 60 doar la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu„ din Cluj-Napoca.

De asemenea, sunt 1721 elevi infectați cu Covid și 430 de cazuri active în rândul personalului didactic, nedicatic și auxiliar.

Vezi și:

NU SE ÎNCHID ȘCOLILE LA CLUJ, cel puțin săptămâna viitoare!